Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vinsten som samhällsintresse

18 april 2023

Kan marknadsmekanismer bidra till att göra den offentliga sektorn mer effektiv? Går det att dra nytta av konkurrens och privata företags innovationer för att få ut mer välfärd för de skattepengar som satsas? Utifrån dessa frågeställningar har bland annat Magnus Henrekson, forskare vid IFN, skrivit en rapport som presenterats på ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv. 

Kan marknadsmekanismer bidra till att göra den offentliga sektorn mer effektiv? Går det att dra nytta av konkurrens och privata företags innovationer för att få ut mer välfärd för de skattepengar som satsas?

I korthet är svaret ja – både forskning och beprövad erfarenhet visar att så är fallet. Men när privata företag tillåts utföra tjänster inom den skattefinansierade delen av ekonomin uppstår något som kallas ”kvasimarknad”. Alltså en form av marknad men utan alla egenskaper som kännetecknar den helt privata marknaden. Därför blir det ramverk som omgärdar de privata aktörerna viktigt för utfallet.

Magnus Henreksson, forskare vid IFN, och Niklas Elert, forskare vid HFI, har skrivit en rapport utifrån dessa frågeställningar och föreslår reformer av ramverket för att välfärden skall fungera ännu bättre.

Se hela seminariet här. 

Ladda ner presentationen