Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Nyheter

Filtrera
Senaste nyheterna
1 2 3 4 5 Nästa
9 april 2025

Företagsägandets roll för produktivitetstillväxten

På det policyseminarium som IFN arrangerade den 8 april diskuterades vilken roll företagsägandet spelar i att driva produktivitetstillväxt och innovation i den svenska ekonomin. Martin Olsson, IFN, presenterade aktuell forskning. Joacim Tåg, IFN och medförfattare  till studien, deltog med kommentarer tillsammans med Johan Andersson, Mellby Gård AB, och Ann-Therese Enarsson, Futurion AB. Per Skedinger, IFN, var moderator.

7 april 2025

IFN inleder forskningsprogram inom geoekonomi

Institutet för Näringslivsforskning (IFN) startar ett nytt forskningsprogram inom geoekonomi, ett område som kombinerar geografiska, ekonomiska och politiska faktorer. Programmet syftar till att analysera hur ökade globala spänningar påverkar handel, investeringar och industripolitik, samt hur detta påverkar företagsbeslut. Forskningen ska ge beslutsfattare underlag genom analyser, fallstudier och policyrekommendationer. Åtta forskare deltar och flera projekt är redan igång, bland annat om kritiska råvaror, sanktioner, energisäkerhet och förändrade leverantörskedjor. Fredrik Sjöholm är programchef. Läs mer.

4 april 2025

Daniel Waldenström ledamot i styrelsen för Natur & Kultur

Natur & Kultur har utsett Daniel Waldenström till ny ledamot i stiftelsens styrelse. Han ersätter Kjell Blückert som har suttit i styrelsen sedan 2011.

– Natur & Kultur spelar en viktig roll i svenskt kulturliv och utbildningsväsende. Stiftelsens långsiktiga engagemang för humanistiska värden skapar en spännande och unik verksamhet. Jag ser mycket fram emot att bidra till att utveckla denna verksamhet, säger Daniel Waldenström.

31 mars 2025

Niclas Berggren invald i den exekutiva kommittén för Public Choice Society

I början av mars deltog Andreas Bergh och Niclas Berggren, båda IFN-forskare, i den årliga konferens som anordnas av Public Choice Society, ett vetenskapligt sällskap med inriktning mot politisk ekonomi grundat 1963 av bl.a. Ekonomipristagaren James Buchanan. Årets konferens avhölls i Louisville, Kentucky. I samband med konferensen blev Niclas Berggren invald i den exekutiva kommittén för sällskapet, som bl.a. ansvarar för konferenserna. https://www.publicchoicesociety.org/about/

29 mars 2025

Välbesökt seminarium om framtidens pensioner

Den 27 mars arrangerade IFN, med Daniel Waldenström och Jacob Lundberg, som ansvariga, ett välbesökt policyseminarium om framtidens pensioner. Jacob Lundberg presenterade ny forskning om  pensionssystemets vinnare och förlorare. Forskningen kommenterades av Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M). I panelen deltog Eva Erlandsson, seniorekonom på Svensk försäkring, och Göran Arrius, ordförande Saco. Seminariet inleddes och modererades av Daniel Waldenström. 

28 mars 2025

Fredrik Sjöholm medverkade på Riksdagens forskningsdag 2025

Den 27 mars arrangerade Riksdagen för femte året i rad en forskningsdag. Forskare från olika forskningsdiscipliner var inbjudna att presentera för de olika utskotten, på ett angivet tema som utskotten själva valt. Fredrik Sjöholm var en av de forskare som var inbjudna att hålla föredrag för Näringsutskottet på temat Geopolitiska utmaningar för företagen. 

28 mars 2025

IFN söker forskningsassistenter

IFN söker 1–2 forskningsassistenter med tillträde enligt överenskommelse. Som forskningsassistent arbetar du nära institutets forskare och hjälper dem i deras forskningsprojekt. Arbetet omfattar allt från sammanställning av litteratur, datainsamling och bearbetning till avancerad ekonometri i forskningsprojekt med stora registerbaserade dataset. Arbetet innebär även hjälp vid seminarier och andra aktiviteter som IFN anordnar.

27 mars 2025

Föreläsning om Kina och den globala ekonomin

Fredrik Sjöholm föreläste den 26 mars på Ekonomiska museet om Kina och den globala ekonomin. Föreläsningen gav en djupgående bild av hur Kinas ekonomi utvecklats över tid och vilka utmaningar landet står inför i dag, såsom fastighetskris, överkapacitet i statliga företag och en krympande befolkning. Fredrik diskuterade även strategier som Kina använder för att stärka sin roll som global stormakt.

21 mars 2025

Panelsamtal på EU Tax Symposium 2025

Daniel Waldenström deltog den 18 mars i ett panelsamtal på EU Tax Symposium 2025. Han medverkade i panelen Artificial intelligence for tax systems: Challenges, opportunities, and risks. Hundratals åhörare deltog på plats i EU-parlamentet och som publik via nätet. 

21 mars 2025

Ny styrelseordförande för IFN

Hans Stråberg har utsetts till ny ordförande i styrelsen för Institutet för Näringslivsforskning, IFN. Han efterträder Staffan Bohman som har varit ordförande sedan 2018 och som avböjt omval.

18 mars 2025

Gästföreläsning för Finansdepartementet i Nya Zeeland

Lars Calmfors höll den 18 mars en gästföreläsning för Finansdepartementet i Nya Zeeland. Föreläsningen ingår som en del i departementets Fiscal Policy for the Futures Series och Lars talade om Sveriges syn på en ansvarsfull finanspolitik.

14 mars 2025

Produktivitet för ökad konkurrenskraft

Lars Persson, IFN och ledamot av Produktivitetskommissionen, medverkade den 12 mars i det första av en serie seminarier som Kungl. Vetenskapsakademien (IVA) arrangerar på temat Produktivitet för ökad konkurrenskraft. Seminarieserien inleddes med omvärldsanalys och makroekonomisk bild av nuläget och den geopolitiska situationen. Lars Persson talade om produktivitetsutveckling inom svensk industri ur ett internationellt perspektiv.

14 mars 2025

Räcker elnätet i Skåne för energiomställningen?

Thomas Tangerås, ordförande i SNS Konjunkturråd 2025, medverkade i ett av SNS Skåne arrangerat seminarium den 14 mars, då han presenterade slutsatserna i konjunkturrådsrapporten. På seminariet presenterade även Hannes Sonnsjö den av honom författade SNS-rapporten "Snabbare effekt – elnätsbolagens förändrade roll i energiomställningen" och dess slutsatser. 

6 mars 2025

Reflektioner inför avtalsrörelsen 2025

Lars Calmfors höll den 5 mars ett anförande för Fremia om avtalsrörelsen. Även Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, medverkade. De var överens om att omvärldsläget, både i Sverige och globalt, är svårtolkat. Fremias förhandlingschefer Jasmina Helander och Love Lind bidrog med att presentera förhandlingsläget. Petter Skogar, Fremias vd, var sammanhållande och fungerade som moderator. 

Mötet utgjorde Fremias avtalsupptakt inför avtalsrörelsen 2025.  

28 februari 2025

Sveriges Elevkårer tog del av betygsutredningen

Magnus Henrekson var inbjuden till ett möte den 26 februari med Sveriges Elevkårer för att presentera utredningsbetänkandet Ett likvärdigt betygssystem. Efter presentationen följde frågor och diskussion. Mötet leddes av Jonatan Lamy, ordförande för Sveriges Elevkårer.

25 februari 2025

Utredningsbetänkandet Ett likvärdigt betygssystem presenterades

Vid Utbildningsutskottets sammanträde den 25 februari presenterade Magnus Henrekson utredningsbetänkandet Ett likvärdigt betygssystem. Efter presentationen svarade Magnus, som är ordförande för utredningen, tillsammans med Jens Anker-Hansen, fil dr pedagogik, sekreterare i utredningen och undervisningsråd på Skolverket, på frågor från utskottets ledamöter.

17 februari 2025

Erik Prawitz har utnämnts till docent

Erik Prawitz, forskare vid IFN och lektor vid Institutionen för nationalekonomi och statistik, Linnéuniversitetet, har utnämnts till docent vid Linnéuniversitetet. Eriks forskningsintressen är i huvudsak ekonomisk utveckling, politisk ekonomi och ekonomisk historia. Läs mer om Eriks forskning.

14 februari 2025

IFN söker sommarassistenter

Vi söker två–tre forskningsassistenter under ca två månader i sommar, med möjlighet till förlängning som ordinarie forskningsassistent. Som forskningsassistent arbetar du nära institutets forskare och hjälper dem i deras forskningsprojekt. 

14 februari 2025

Så ska Sverige återigen bli en forskningsnation i världsklass

Roger Svensson, docent och forskare vid IFN, presenterade på ett SNS-seminarium rapporten "Konkurrens och styrning i den statliga forskningsfinansieringen". Sverige är ett av de länder i världen som satsar mest av sina resurser, som andel av BNP, på högre utbildning och forskning. Trots det håller Sverige som forskningsnation på att bli förbisprunget av andra länder. Hur kan universitet och högskolor i framtiden möta arbetsmarknadens ökande efterfrågan på alltmer avancerade kompetenser? Detta var en av de frågeställningar som debatterades på seminariet.

1 2 3 4 5 Nästa