Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Den svenska industrins utlandsinvesteringar 1960–1986

Bok
Referens
Swedenborg, Birgitta, Göran Johansson-Grahn och Mats Kinnwall (1988). Den svenska industrins utlandsinvesteringar 1960–1986. Stockholm: IUI.

Författare
Birgitta Swedenborg, Göran Johansson-Grahn, Mats Kinnwall

Svensk industri har blivit allt mindre svensk, alltmer multinationell. Boken handlar om denna internationaliseringsprocess och är en uppföljning av tidigare IUI-böcker som studerat industrins utlandsinvesteringar. Och sambandet mellan företagens tillväxt i Sverige och i utlandet. Tidigare kartläggningar har omfattat perioden 1960-78. Denna studie beskriver utvecklingen t.o.m. 1986.

Det är en unik redovisning i så måtto en liknande systematisk och detaljerad beskrivning av företagens internationaliseringsprocess under en så lång period inte existerar någon annanstans, vare sig i Sverige eller i utlandet.

Studien innehåller ett rikt tabellmaterial som redovisar omfattningen och inriktningen av industrins utlandsverksamhet; antal försäljande och producerande dotterbolag, sysselsättning, produktion, export etc., fördelade på branscher och regioner, samt jämförelser mellan industri i Sverige och i utlandet vad avser bl.a. tillväxt, lönsamhet samt satsningar på FoU.