Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Skoindustrins distributionsproblem

Bok
Referens
Lidén, Margit (1971). Skoindustrins distributionsproblem. Stockholm: IUI.

Författare
Margit Lidén

Bakgrunden till denna utredning är den omfattande företagsnedläggelse som skett inom svensk skoindustri under senare år. Den därav föranledda arbetslösheten inom framför allt skoindustrins gamla huvudområde Örebro-Kumla gav upphov till en snabbutredning inom industridepartementet i vilken en huvudpunkt var frågan om den svenska skoindustrins försäljningsmetoder. I en kommentar till utredningen har industriministern föreslagit att försäljningssystemet underkastas en särskild utredning. Till detta förslag anslöt sig Skobranschens samarbetsgrupp, som i sin tur bad institutet utföra ifrågavarande undersökning.

Utredningsuppdraget gäller således endast distributionsproblem, inte produktions- eller beredskapsfrågor. De förslag till åtgärder som utredningen utmynnar i måste av den anledningen ses som partiella i förhållande till skobranschens samlade problem, vilket inte hindrar att åtgärder just i dessa avseenden kan vara av stor strategisk betydelse för möjligheterna att få till stånd en varaktigt lönsam skoindustri. Det är vår förhoppning att det material och de synpunkter som här presenteras skall kunna läggas till grund för konstruktiva lösningar inom branschen.

Utredare har varit civilekonom Margit Lidén, som inom ramen för de begränsade resurser och den korta tid som kunnat anslås för utredningen, arbetat i nära kontakt med representanter för branschen. För de rekommendationer som ges svarar dock institutet ensamt. Utredningen har finansierats med medel från industridepartementet och från branschens organisationer såväl på företags- som på arbetstagarsidan.