Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
E
I
S
Din filtrering gav 527 träffar.
Corona
Företagsfinansiering
Innovation
Internationellt företagande
Organisation och verksamhetsledning
Skatter
Skola
Utbildning
Elever som väljer svåra kurser ska inte straffas ut
Vissa skolämnen tycks vara svårare än andra om man ser till statistiken. Fler får bra betyg i idrott och svenska än i matematik och fysik. Rent krasst innebär det att elever som väljer stem-ämnen stra…
Debatt
Publiceringsdatum 2025-02-14
Tolerating Losses for Growth: J-Curves in Venture Capital Investing
Hur påverkar investerares förmåga att tåla förluster tillväxten hos nystartade företag? Vår studie undersöker detta genom att presentera en teori om J-kurvor i riskkapitalinvesteringar och visa hur ko…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-08-27
Uppskattat - om globalisering och dess effekter på företagande, tillväxt och sysselsättning
Har globaliseringen vänt? Och finns det någon vinnare på det? Fredrik Sjöholm, vd och forskare vid IFN, talar i Skattebetalarnas podd Uppskattat om globalisering och dess effekter på företagande, till…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-06-21
IFN-forskare
Så ska Sverige återigen bli en forskningsnation i världsklass
Roger Svensson, docent och forskare vid IFN, presenterade på ett SNS-seminarium rapporten "Konkurrens och styrning i den statliga forskningsfinansieringen". Sverige är ett av de länder i världen som s…
Nyhet
Publiceringsdatum 2025-02-14
Affilierad forskare
CEO Health
Vi visar att vd:ar i genomsnitt har bättre mental och fysisk hälsa än medelsvensken. Trots detta har var tredje vd en fysisk diagnos och var tolfte en mental. God hälsa är en förutsättning för att nå…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-05-25
Skattenytta i skolan
Var sjunde skattekrona eller 357 miljarder kronor läggs på utbildning. Tyvärr är det oklart hur pass effektivt dessa resurser används och vilken nytta vi medborgare får för pengarna.
Ett vanligt argum…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-08-19
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Ny SNS-rapport: Resultat och betygsättning i gymnasiefriskolor
Karin Edmark och Lovisa Persson, båda affilierade forskare till IFN, skriver i en ny SNS-rapport om resultat och betygsättning i gymnasieskolor.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-09-26
Rapport skriven av forskare på IFN bakom debattartikel av utbildningsministern
Utbildningsminister Mats Persson (L) skriver i Svenska Dagbladet att "Administrationen behöver minska för att ge plats åt universitetens kärnuppdrag" och hänvisar till en rapport författad av Anders…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-02
Magnus Henrekson leder ny utredning som ska stoppa betygsinflation
Efter rapporter om utbredda problem med glädjebetyg tillsätter regeringen nu en utredning som ska se över hur betygssystemet kan förändras. Till utredare har regeringen utsett Magnus Henrekson, forska…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-06-22
Fullsatt debatt om kundskolan
Björn Tyrefors, forskare vid IFN, som har debatterat kring den svenska betygsinflationen och systemorättvisan i många år, deltog i Sveriges Lärares debatt i Almedalen om kundskolan.
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-06-28
Får kunskapssamhället F i betyg?
Den 7 november deltog Magnus Henrekson i ett av Almega Utbildning arrangerat seminarium där han berättade om sina slutsatser i betygsutredningen. I den efterföljande diskussionen medverkade Dilsa Demi…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-11-08
Sveriges Elevkårer tog del av betygsutredningen
Magnus Henrekson var inbjuden till ett möte den 26 februari med Sveriges Elevkårer för att presentera utredningsbetänkandet Ett likvärdigt betygssystem. Efter presentationen följde frågor och diskussi…
Nyhet
Publiceringsdatum 2025-02-28
Deltagande i Frisinnade klubbens skolkonferens
Den 12 november deltar Gabriel Heller Sahlgren, fil.dr och affilierad till IFN, och Magnus Henrekson, professor och forskare vid IFN, i Frisinnade klubbens skolkonferens. Båda medverkar under rubriken…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-12
Allt fler högutbildade administratörer på universiteten – avlastning eller belastning?
Sedan millennieskiftet har antalet chefer och högutbildade inom administrationen ökat kraftigt på landets högskolor och universitet. Om detta skriver Anders Kärnä, forskare vid IFN, i sin rapport "All…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-05-09
Går det att lyfta kunskapsresultaten i utanförskapsskolorna?
Samtidigt som den svenska skolan blivit bättre under de senaste tio åren så har uppgiften blivit svårare. En växande grupp elever – ofta med bakgrund i andra länder – har mycket tuffa förutsättningar.…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-08-29
Från glädjebetyg till genuin kunskap – samtal om synen på kunskap, meritokrati och antagning till högre utbildning
Magnus Henrekson, IFN, medverkar tillsammans med Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, för att diskutera kvaliteten i svensk utbildning, hur svenska studenter presterar och vad som borde gör…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-02-19
Leder geografisk spridning av lärosäten till breddad rekrytering?
Den 25 april medverkar IFN-forskarna Andreas Bergh, Henrik Hällerfors och Joacim Tåg i SNS seminarium "Leder geografisk spridning av lärosäten till breddad rekrytering?".
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-04-25