Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 243 träffar.
Hur har Covid-19-pandemin påverkat skatteintäkter och arbetsinkomster?
I denna rapport studeras Coronapandemins inverkan på den svenska ekonomin genom dess effekter på skatteinbetalningar från företag och individer samt på inkomsternas fördelning i den yrkesaktiva befolk…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-07-02
Pandemin och pengarna – en ESO-rapport om inkomster, skatter, fördelning och stödåtgärder under covid-19
I den här rapporten till ESO analyserar Nikolay Angelov och Daniel Waldenström coronapandemins ekonomiska effekter för företag och individer i Sverige. Rapporten visar att de negativa effekterna, mätt…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-05-24
Intolerance Predicts Climate Skepticism
För att lösa klimatkrisen krävs medborgarnas stöd. Vi finner att människors grad av intolerans mot minoriteter samvarierar med om de håller med om påståendet att global uppvärmning förekommer och anse…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-15
Intolerance Predicts Climate Skepticism
För att lösa klimatkrisen krävs medborgarnas stöd. Vi finner att människors grad av intolerans mot minoriteter samvarierar med om de håller med om påståendet att global uppvärmning förekommer och anse…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-01-04
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Evaluation of the R&D Tax Incentives in Sweden
I rapporten studeras effekter av det statliga stödet under perioden 2014–2019. Resultatet visar att lägre arbetsgivaravgift har haft en positiv effekt på företagens anställning av forskare. I gruppen…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-09-26
Podd: Hur driver vi svensk tågtrafik framåt?
Erik Prawitz, forskare vid IFN, och Thor Berger, Lunds Universitet, deltog i podcasten VoxTalks Economics, för att diskutera hur tågtrafiken i Sverige har kopplat samman innovatörer och drivit utveckl…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-20
”Regeringen måste säkra linjer till Arlanda”
När staten nu tappar inflytande över SAS mister Sverige ett viktigt verktyg för att bevara luftbron till omvärlden. Nu krävs en aktiv politik för att säkra Arlandas ställning, skriver bland annat Joac…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-10-06
Stora oenigheten om järnvägens framtid
Jacob Lundberg, forskare vid IFN, intervjuas i Expressen om tågkaoset i Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-19
Niclas Berggren: Sveriges judar hotas av rättsstatens försvagning
Niclas Berggren, IFN, skriver i en krönika i Bulletin om hur en försvagad rättsstat kan leda till ökad antisemitism:
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-02-20
Kommentar: Christian Bjørnskov: Et manglende civilsamfund under krisen har kostet os innovation og udvikling
Christian Bjørnskov, Aarhus Universitet och affilierad till IFN, skriver i Børsen om civilsamhällets betydelse för ekonomin, något som blivit tydligt under Danmarks coronalockdown.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-04-08
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, i Axess.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-12-10
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2024-12-10
Wolfgang Gick
Professor
wolfgang.gick@ifn.se
Affilierad forskare
Contracting with Endogenously Incomplete Commitment: Escape Clauses
Denna studie analyserar så kallade flyktklausuler, vilka möjliggör för parter att avsluta avtal i förtid. Sådana klausuler ökar avtalsflexibiliteten, men kan även missbrukas. Vår slutsats är att förde…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-05-28
Lars Calmfors kommenterar på seminariet "Sympatiåtgärder – under press?"
Lars Calmfors, Stockholms universitet och IFN, var inbjuden att kommentera på det seminarium om "Sympatiåtgärder - under press?" som arrangerades av Stockholm Centre for Commercial Law, Stockholms uni…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-23
”Fackliga upprop kan förändra branschen”
Techanställdas krav på kollektivavtal, som lyst med sin frånvaro på flera stora bolag, handlar delvis om en konjunktureffekt. Men effekterna kan bli permanenta, säger Per Skedinger, forskare vid IFN,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-22
Lars Calmfors: ”Löneökningar på 3,5 procent rimliga”
Fack och arbetsgivare inom industrin förhandlar just nu intensivt för att nya avtal ska bli klara innan de gamla löper ut på fredag kväll. Löneökningarna i industrin blir sedan en norm – ett märke –…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29
Per Skedinger presenterade Pluskommissionens första rapport
På ett seminarium den 17 oktober som arrangerades av Pluskommissionen och Skandia presenterade Per Skedinger sin rapport "Fler seniorer på arbetsmarknaden – ett plus för Sverige?".
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-10-21
17 juni 2020 – LAS och arbetsrätten – vad säger forskningen?
Den redan i förväg omdebatterade utredningen om LAS och arbetsrätten underkändes av ansvarig minister och skapade stor politisk debatt. Men vad säger forskningen om Lagen om anställningsskydd, LAS, oc…