Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 253 träffar.
Delningsekonomi
Hållbarhet
Industriell ekonomi
Internationell ekonomi
Miljöavtal
Minimilöner
Patent
Politisk ekonomi
Turism
International Jurisdiction over Standard-Essential Patents
Innehavare av patent som krävs för att kunna uppfylla en industriell standard, s.k. standard-essentiella patent, är ofta förpliktade att göra dessa tillgängliga till ”rimliga” villkor. Denna studie be…
Working Paper
Publiceringsdatum 2020-01-07
Policyseminarium: Ett nytt skatteprogram på IFN
Sverige är ett land med höga skatter och ambitiös omfördelningspolitik. Behovet av skatteforskning, som studerar skatters påverkan på ekonomisk aktivitet och omfördelningens effektivitet, är därför st…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-02-16
Investor-State vs. State-State Dispute Settlement
Internationella investeringsskyddsavtal har ofta kritiserats. Särskilt ifrågasatt är att de tillåter utländska privata investerare att stämma värdländer, vilket sägs leda till alltför många stämningar…
Working Paper
Publiceringsdatum 2018-11-14
Affilierad forskare
Coups and the Dynamics of Media Freedom
Det är oklart om demokratier eller autokratier är mest benägna att tysta eller kontrollera media när försök att omstörta en regering äger rum. Vår skattning av pressfrihetens dynamik tyder på att enda…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-11-16
Affilierad forskare
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
ECB-ränta påverkar
Den europeiska centralbanken ECB har höjt sin styrränta, vilket kan påverka svensk ekonomi. Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas gällande detta i SVT:s Rapport.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-16
Podd: "EU & ekonomin" - om euron med Lars Calmfors
Lars Calmfors, forskare vid IFN, medverkar i Sofia Jernecks podd "EU och ekonomin".
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-09
När den gamla världsordningen skakar måste EU agera
Små länder löper mycket stor risk att komma i kläm i kampen mellan stormakterna. Därför måste våra nordiska politiker agera kraftfullt i EU med fokus på strategisk autonomi, grön omställning och polit…
Debatt
Publiceringsdatum 2025-03-10
EU måste byta geoekonomisk strategi
När den regelbaserade världsordningen håller på att överges krävs en ny geoekonomisk strategi i Europa. Vi måste självständigt kunna klara oss vad gäller säkerhet, industri och energi.
Debatt
Publiceringsdatum 2025-02-28
Trump har rätt: Satsa 5 procent av bnp på försvaret
USA:s president kräver att Natoländer kraftigt ökar försvarsutgifterna. Det är faktiskt skäligt, med tanke på hotet som Ryssland utgör mot oss. Europa kan inte låta budgetregler och -mål stå i vägen.…
Debatt
Publiceringsdatum 2025-02-25
ESO-rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag
Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm har erhållit ESO:s uppdrag att skriva en rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-27
Nu måste den borgerliga regeringen ta ansvar för Hybritprojektet
När någonting kallas för en grön satsning har kritiska frågor ansetts opassande, vilket banat väg för beslutsunderlag med svag verklighetsförankring. Hybritsatsningen riskerar bli en ny grön bubbla,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-23
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Så här mycket har lönerna i vården ökat på tio år: ”Inte tillräckligt”
Hur stor blir löneökningen de kommande åren? Det är den stora frågan när Vårdförbundet förhandlar om nytt kollektivavtal med SKR och Sobona. Den senaste tioårsperioden har varit gynnsam för sjuksköter…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2025-04-03
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel diskuterar den underliggande ekonomiska analysen i direktivet avseende effekterna av ökade minimilöner för sysselsättning och inkomster för lågavlönade arbetstagare och Europeiska Kommis…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2025-02-17
IFN-forskare