Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 231 träffar.
Diskriminering
Globalisering
Investment banking
Jordbruksekonomi
Miljöavtal
Minimilöner
Offentlig ekonomi
Riskhantering
Strategi
Tillit
Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?
Under lång tid har marknadsekonomins förtjänster och laster debatterats, ofta med starka ideologiska förtecken. De flesta håller nog numera med om att marknadsekonomin förmår skapa mer välstånd än and…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-03-07
Presentation vid Czech Economic Society, Prag
Niclas Berggren, forskare vid IFN och Ekonomihögskolan i Prag, deltar i 12th Biennial Conference of the Czech Economic Society. Niclas presenterar sin uppsats "Does Globalization Suppress Social Trust…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-25
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?
Den 7 mars 2024 arrangerade IFN ett policyseminarium med titeln ”Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?”. På seminariet presenterades två studier från forskningsprojektet ”Tillitens kulturer och frih…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-03-08
Does Globalization Suppress Social Trust?
Vissa oroar sig för att öppenhet underminerar viktiga kulturella värden. Vi studerar om globaliseringen har minskat den sociala tilliten i Europa. Vi finner, genom en metod som undviker omvänd kausali…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-24
Lars Oxelheim
Professor
lars.oxelheim@ifn.se
Affilierad forskare
Fattiga länder stora förlorare på matkrisen
Shon Ferguson, SLU och affilierad till IFN, intervjuas av TT i en artikel om hur fattiga länder förlorar på matkrisen, publicerad i Ttela, Helsingborgs Dagblad, Västerbottens Folkblad, Skånska Dagblad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-04-12
Niclas Berggren
Docent, programchef
niclas.berggren@ifn.se
IFN-forskare
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Kulturella normers betydelse för invandrares arbete och företagens utveckling
I en tid av stor invandring är integrationen central. När personer med utländsk bakgrund deltar i det ekonomiska, politiska och sociala livet, jämsides med personer med svensk bakgrund, fungerar samhä…
Forskningsprojekt
”Nyfikenhet är bästa sättet att möta AI på”
AI-boomen är här. Hur vi förhåller oss till det skiljer sig en del åt, men nyfikenhet vinner i längden. Det säger Andreas Bergh, forskare vid IFN, till Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-04
Diskrimineringen kan minska om hyresvärdar får mer information om bostadssökande
Utredningen om tryggare bostadsområden bortser helt från att rätt utformade åtgärder också skulle kunna stärka utsatta gruppers situation på bostadsmarknaden. Det skriver Mats Hammarstedt, affilierad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-10-24
Två av tre klubbar välkomnade barn med typ 1-diabetes
Vi vet sedan tidigare att exempelvis barn med typ-1 diabetes och ADHD-diagnos har sämre möjlighet än andra barn att välja skola. Hur ser situationen ut för dessa barn på andra områden? Det frågar sig…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-12-13
Podd: Är man körd efter 40?
Per Skedinger, forskare vid IFN, medverkar i ekonomipodden Kapitalet.
Blir man bättre på sitt jobb med åldern? Kanske. Men trots det visar studie efter studie hur äldre diskrimineras på arbetsmarknade…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-12-19
Economic Freedom and Antisemitism
Vi undersöker hur ekonomisk frihet påverkar antisemitism. Denna typ av intolerans är tätt sammanbunden med ekonomiska stereotyper av judar som giriga. Vi finner, i en studie av upp till 106 länder, at…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-04
Are People Fussy About Who They Work With? An Experimental Test of Becker’s Coworker Discrimination Hypothesis
I ett experiment undersöks diskriminering av medarbetare. Deltagarna fick svara på om de var intresserade av anställning i ett nyetablerat företag samt sin reservationslön. Diskriminering kunde inte p…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-12-22
Diskrimineringen kan minska om hyresvärdar får mer information om bostadssökande
Utredningen om tryggare bostadsområden bortser helt från att rätt utformade åtgärder också skulle kunna stärka utsatta gruppers situation på bostadsmarknaden.
Debatt
Publiceringsdatum 2023-10-24