Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 427 träffar.
Arbetsrätt
Artificiell intelligens
Arv och gåvor
Finansiell utveckling
Miljö
Skatter
Spelteori
Tillit
Utbildning
IFN-forskare
Optimal Redistribution and Education Signaling
I uppsatsen utvecklas en teori om optimal inkomst- och utbildningsbeskattning under asymmetrisk information mellan företag och arbetstagare. Med hjälp av en teoretisk modell visar författarna hur ett…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2025-02-12
Experter sågar interna skattekravet i S: ”Arvsskatt är symbolpolitik”
Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, intervjuas i Dagens Industri.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-05-11
"Det skulle kosta mer än vad det smakar"
Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN och Daniel Waldenström,IFN, medverkar i SVT: Forums sändning av en ESO-rapport om arvsskatten.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-05-14
"Låglönesatsningar hotar jobben"
I det känsliga läge som råder i svensk ekonomi är låglönesatsningar problematiska. Det konstaterar Lars Calmfors, professor på IFN, i en intervju med Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-15
Skatteexperten dömer ut svensk inkomstskatt
Daniel Waldenström, ekonomiprofessor på IFN och skatteexpert, intervjuas i Dagens Industri. Han dömer ut höga inkomstskatter och förmögenhetsskatt – men tror att dagens skattetryck är här för att stan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-08-20
EU Tax Symposium 18 mars 2025
Daniel Waldenström är en av paneldeltagarna på temat "Artificial intelligence for tax systems: Challenges, opportunities and risks" på EU:s skattesymposium den 18 mars.
Symposiet äger rum i Bryssel.
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2025-03-18
Den kalla handen
Under 2020 lämnade avlidna i Sverige 1,4 miljarder kr i testamentsgåvor till olika välgörande ändamål (Giva Sverige 2021). Detta givande är anmärkningsvärt på flera sätt. Närmare 100 000 personer avle…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-08
AI, Automation, and Taxation
Denna uppsats analyserar hur AI och automatisering påverkar ekonomin. Den sammanfattar den empiriska forskningen inom området och diskuterar hur skattesystemet kan behöva anpassas till förändringarna.…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-10-03
Fondägandets struktur i Sverige: En empirisk undersökning
Hushållens sparande och ägande är en viktig del av samhällsekonomin. Ett sparkapital utgör en grund för investeringar men även en buffert för oväntade inkomstbortfall. Vilken typ av sparande man välje…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-05-16
Optimal Redistribution in the Presence of Signaling
Ekonomer har länge uppmärksammat att utbildning inte enbart syftar till att göra människor mer produktiva, utan är också ett sätt för arbetstagare att signalera sin produktivitet gentemot arbetsgivare…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-01
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
Nonlinear Taxation of Income and Education in the Presence of Income-Misreporting
Uppsatsen studerar hur optimala skatter/subventioner på utbildning och arbetsinkomster ska utformas i en ekonomisk modell där arbetsinkomster underrapporteras, exempelvis på grund av skatteplanering…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-09
Affilierad forskare
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
”AI kan lättare ersätta en jurist än en städare” – de här yrkena påverkas av AI
Joacim Tåg, forskare vid IFN, medverkar i den finska podden Areena, där det diskuteras om vilka jobb som kommer att ersättas eller påverkas av AI i framtiden?
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-12-30
Expertens AI-spaning: Anpassa dig eller bli omkörd
Risk för AI-apokalyps på arbetsmarknaden? Det tror inte arbetsmarknadsexperten Joacim Tåg, forskare vid IFN. Däremot kan utvecklingen vara en väckarklocka för många. "Det finns sektorer som kommer att…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-07
Nationalekonom: ”Kulturbranschen påverkas mest av AI”
”Över 85 procent av kultur- och mediabranschen påverkas av AI”, säger Malin Gardberg, forskare vid IFN, i en intervju i Kulturnytt, Sveriges Radio.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-04-30
Forskare: Högavlönade kvinnor påverkas mest av AI
Forskare: Högavlönade kvinnor påverkas mest av AI. Det visar ny forskning från Institutet för Näringslivsforskning, IFN.
– Befinner man sig i den här gruppen är det tid att lära sig hur man kan utnytt…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-05-28