Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 252 träffar.
Arbetsrätt
Bolagsstyrning
Delningsekonomi
Ekonomisk tillväxt
Företagsfinansiering
Kontraktsteori
Minimilöner
Politiskt beteende
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
Joacim Tåg
Professor, Programchef
joacim.tag@ifn.se
IFN-forskare
The Impact of Founders on Information Asymmetry vis-à-vis Outside Investors: Evidence from Caribbean Offshore Tax Havens
Denna studie visar att transaktionskostnaderna för att införskaffa externt aktiekapital till följd av reducerad informationsasymmetri blir lägre för företag där grundaren behåller sitt ägande. Transak…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-23
Joacim Tåg: ”Så kan Österbotten attrahera fler internationella företag”
Joacim Tåg, IFN, skriver om coronakrisen i en krönika i österbottniska Vaasa Insider.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-07-13
CEO Health
Vi visar att vd:ar i genomsnitt har bättre mental och fysisk hälsa än medelsvensken. Trots detta har var tredje vd en fysisk diagnos och var tolfte en mental. God hälsa är en förutsättning för att nå…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-05-25
Så kan Österbotten attrahera fler internationella företag
En aktiv näringslivspolitik där tre punkter står i fokus är av stor betydelse för om Österbotten som region ska bli en av coronakrisens vinnare.
Debatt
Publiceringsdatum 2021-07-12
Konkursvåg hotar Sverige
Mårten Blix och Magnus Henrekson, IFN, skriver i en debattartikel i Dagens Industri.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-01-29
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Risky Business: Venture Capital, Pivoting and Scaling
Vi undersöker hur en aktiv marknad för riskkapital från venture capital-bolag till nystartade bolag påverkar hur ambitiösa de senare är i sina produktutvecklings- och tillväxtstrategier. Tillgång till…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-11-18
Risky Business: Venture Capital, Pivoting and Scaling
Vi undersöker hur en aktiv marknad för riskkapital från venture capital-bolag till nystartade bolag påverkar hur ambitiösa de senare är i sina produktutvecklings- och tillväxtstrategier. Tillgång till…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-10
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Hur påverkas vår ekonomi av att Sverige inte har euro?
Innan folkomröstningen 2003, utreddes frågan om Sverige skulle gå med i euron eller inte, grundligt. Hör Lars Calmfors, forskare vid IFN, i Sveriges Radio Studio Ett, om varför man kom fram till att S…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-14
Coup d’États, Institutional Change, and Productivity
Statskupper är återigen vanliga i stora delar av världen. Vi utforskar hur produktiviteten påverkas av kupper, genom att kombinera institutionell teori och teori inom public choice. Framgångsrika kupp…
Working Paper
Publiceringsdatum 2025-01-20
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Vad hände med Sveriges reformförmåga?
Välkommen på lansering den 4 april av rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?", där författarna konstaterar att flera förutsättningar för reformförmågan har försämrats under senare år och dis…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-04
Forskning visar: Så mår du, vd
Det är tufft på toppen. Så hur mår svenska vd:ar egentligen? Överraskande bra, visar en unik forskningsstudie, som dock avslöjar att när vd:n drabbas av mental ohälsa – då står avgången för dörren. Jo…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-11-16