Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 415 träffar.
Arv och gåvor
Ekonomisk politik
Entreprenörskap
Familjeföretag
Internationell ekonomi
Politiskt beteende
Servicenäring
Telekom
Välfärdsstat
Entreprenörskapets ekonomi
Sveriges näringsliv står i dag inför ett fundamentalt behov av strukturomvandling på två avgörande områden. Å ena sidan upplever vi en historisk teknologisk utveckling, där framstegen inom AI möjliggö…
Forskingsprogram
Family Firms: In All Shapes and Sizes
Denna uppsats studerar familjeföretag i det svenska näringslivet. Familjeföretag ägs och styrs oftast av två familjemedlemmar från samma generation, men ägande över två generationer har ökat. Familjef…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-05-16
Female Self-Employment: Prevalence and Performance Effects of Having a High-Income Spouse
Denna studie visar att egenföretagande utgör ett alternativ för kvinnor att stanna kvar på arbetsmarknaden samtidigt som de har kontroll över sitt arbetsschema och sin fritid. Genom att kvarstå på arb…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-07
Ägarbeskattningen och börsföretagens kontrollägande: Från stiftelseägande till kontrollägande via direktägda holdingbolag
Med början under mellankrigstiden kom familjestiftelser att bli allt viktigare som instrument för att utöva ägarkontroll över stora börsnoterade företag i Sverige. Sen slutet av 1980-talet har stiftel…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-15
Företagande på landsbygden
I projektet studeras hinder och framgångsfaktorer för företagande på landsbygden. Såväl registerdata som enkätdata nyttjas i projektet.
Finansieras av: Familjen Kamprads stiftelse (2022-2025)
Forskningsprojekt
Risk-Sharing and Entrepreneurship
Offentlig riskdelning genom ett välfärdssystem minskar de negativa riskerna med entreprenörskap och gör att fler individer vågar välja ett osäkert alternativ framför en säker anställning. Men mer omfa…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-02-16
Incentivizing Innovative Entrepreneurship in Quasi-Markets: Theory and Evidence from Sweden’s Schools and Nursing Homes
Många länder, däribland Sverige, har infört kvasimarknader för att främja innovation och ökad effektivitet i välfärdssektorn. Effekterna har dock hittills varit blygsamma. I en analys av de svenska sk…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-05-06
”Eurons Groundhog Day” – Svenska folket förtjänar en annan eurodebatt
Svenska Europarörelsen och EU-kommissionens representation i Sverige anordnade tillsammans ett seminarium på temat euron, 20 år efter att Sverige röstade nej till att införa valutan. Medverkade i pane…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-02-21
Where do Ukrainians want to go? Migration aspirations and destination-country preferences in Ukraine
Since the beginning of the full-scale war one year ago, eight million Ukrainians have left the country. But how many Ukrainians want to leave the country permanently? And to which destination countrie…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-27
ECB-ränta påverkar
Den europeiska centralbanken ECB har höjt sin styrränta, vilket kan påverka svensk ekonomi. Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas gällande detta i SVT:s Rapport.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-16
Podd: "EU & ekonomin" - om euron med Lars Calmfors
Lars Calmfors, forskare vid IFN, medverkar i Sofia Jernecks podd "EU och ekonomin".
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-09
Niklas Wykman finansmarknadsminister
Niklas Wykman, doktorand vid Örebro universitet och affilierad till IFN, har utsetts till finansmarknadsminister i den nya regeringen.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-10-18
Niklas Wykman
Doktorand
niklas.wykman@gmail.com
Doktorand
Att attrahera utländska multinationella företag
Utländska direktinvesteringar kan bidra till ökad produktion och tillväxt i mottagarländer. Multinationella företag kan välja mellan olika länder när de fattar beslut om sina utländska investeringar.…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2023-04-14
”The Duncan Black Prize" går till affilierad forskare vid IFN
Christian Bjørnskov, affilierad forskare vid IFN, har tilldelats ”the Duncan Black Prize" för sin artikel "Emergencyncies: on the misuse of government powers".
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-03-17
Västvärldens prat om framtida vapenleveranser skadar Ukraina
Ukrainas allierade skickar bara gradvis mer avancerade vapen, samtidigt som de berättar högt vad som är på väg. Det skapar incitament för Ryssland att agera innan förstärkningen kommer, skriver Lars C…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-17
”Plakatpolitik har tagit över i reformlandet Sverige”
Våra politiker blir dessutom allt yngre. Det är inte alltid en nackdel, åldern har också vissa fördelar vad det gäller förmågan att sträcka ut en hand. Samtidigt blir det politiska landskapet alltmer…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-03
Reaktioner på vårbudgeten - saknar långsiktighet och visioner
Lars Calmfors, forskare vid IFN, sitter med i Omni Ekonomis panel av experter. Tillsammans beskriver de regeringens vårbudget som återhållsam och otillräcklig, men ger också beröm för att satsningar g…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-17
Replik: Hybrit handlar inte om höger eller vänster
Det är för oss obegripligt hur de statliga satsningarna på vätgasbaserat stål kan reduceras till en ideologisk fråga där skeptiker etiketteras som nyliberaler eller höger. Det skriver bland annat Magn…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-25
Finansprofilerna om Vänsterpartiets utspel: ”Staten ska inte rädda SBB”
Regeringen borde snabbutreda möjligheterna till statlig förköpsrätt av fastigheter för att kunna använda det i fallet med SBB. Det föreslår Vänsterpartiet. Tidningen Affärsvärlden kontaktade flera sve…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-26