Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 345 träffar.
Artificiell intelligens
Arv och gåvor
Beteendeekonomi
Corona
Hälsoekonomi
Innovation
Klimat
Marknadsregleringar
Penningpolitik
Utvecklingsekonomi
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Willingness to Socially Distance
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-27
Vaccination – mer än bara egna hälsovinster
Kostnaden för samhället och för de personer som inte kunnat vaccinera sig kan vara betydande av att människor som har möjlighet att vaccinera sig avstår från att göra det, skriver Mats Hammarstedt.
Debatt
Publiceringsdatum 2021-09-30
Aid and Child Health: Local Effects of Aid on Stunting in Malawi
Ett av de globala målen i FN:s Agenda 2030 är att avskaffa hunger. Denna studie undersöker biståndets kapacitet att skydda barn från hämmad tillväxt till följd av undernäring. Resultaten ger anledning…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-12-16
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Social Distancing
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-01-07
Vinsten som samhällsintresse
Kan marknadsmekanismer bidra till att göra den offentliga sektorn mer effektiv? Går det att dra nytta av konkurrens och privata företags innovationer för att få ut mer välfärd för de skattepengar som…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-18
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Erik Prawitz
Fil.dr
erik.prawitz@ifn.se
IFN-forskare
The Importance of the First Generic Substitution: Evidence from Sweden
Att en patient först provar att köpa ett generiskt läkemedel minskar sannolikheten betydligt att patienten senare avstår generika. Eftersom effekten kvarstår efter flera köp, har en engångsinterventio…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-04-11
Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckli…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-04-23
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje?
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje? Detta kommenterar Matilda Orth, nationalekonom och forskare på IFN, i en intervju med Omni Ekonomi.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-07
Euron - bu eller bä?
Det har snart gått 20 år sedan euro-folkomröstningen och sedan dess har debatten varit så gott som död - fram tills nu. I SVT Forum diskuteras eurons vara eller icke vara, och medverkar gör Lars Calmf…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-12
Pia Nilsson
Docent
pia.nilsson@ifn.se
IFN-forskare
Matti Keloharju
Professor
matti.keloharju@aalto.fi
Affilierad forskare
Cost-Saving Minting Technology: Recurrent Overstriking of Bracteates
Under medeltiden försökte man att effektivisera myntningen genom att överprägla gamla mynt. Detta misslyckades för tvåsidiga mynt med traditionell teknologi, ty mynten ökade i diameter och blev alltfö…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-08-22
Extremväderhändelser och dess påverkan på konkurrenskraft och innovation
Klimatförändringar och extrema väderhändelser utgör ett allt större hot mot livsmedelsproduktionen och livsmedelsförsörjningen. Europa har upplevt flera svåra väderhändelser de senaste åren som har or…
Forskningsprojekt
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
Affilierad forskare
Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?
Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hör Daniel Waldenström, forskare vid IFN, och Jennie Sandén, privatekonom vid Dan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29