Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 286 träffar.
Arv och gåvor
Covid-19
Finansiell utveckling
Globalisering
Konkurrenspolitik
Marknadsregleringar
Penningpolitik
Tillit
Äldreomsorg
Ekonomiska krisers dynamik – en ESO-rapport om företagsomställning och strukturomvandling
I en globaliserad värld är många länders ekonomier sammanflätade med varandra. En oväntad negativ utveckling i ett land sprids därför lätt vidare till andra länder och ekonomiska chocker är svåra att…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-11-29
”EU måste blunda för protektionismens frestelser”
Polariseringen mellan världens största ekonomier ökar – Kina vänder sig inåt medan USA fortsätter att införa handelshinder. EU måste hålla emot impulsen att dansa efter samma pipa. Ordförandelandet Sv…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-12
Strukturomvandling under ekonomiska kriser - var covidkrisen annorlunda?
I rapporten utforskar Lars Persson, Fredrik Heyman och Pehr-Johan Norbäck hur olika ekonomiska kriser har påverkat jobbdynamiken och produktivitetsutvecklingen i Sverige, på både nationell och regiona…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-11-14
”Nästa ekonomiska kris kräver mer än stödpolitik”
Det finns likheter mellan covid-, it- och finanskriserna, men det är också slående hur effekterna av dem har varierat. Detta skriver Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson, alla forskare…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-11-13
Nästa ekonomiska kris kräver mer än stödpolitik
Det finns likheter mellan covid-, it- och finanskriserna, men det är också slående hur effekterna av dem har varierat. För att möta framtida ekonomiska kriser och klimatomställningen krävs ett bredare…
Debatt
Publiceringsdatum 2023-11-14
Dålig konkurrens på den europeiska fotbollsmarknaden
Pehr-Johan Norbäck, Martin Olsson och Lars Persson, IFN, skriver om den europeiska fotbollsmarknaden i en debattartikel i Dagens Industri.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-05-02
Daniel Waldenström
Professor, Programchef
daniel.waldenstrom@ifn.se
IFN-forskare
Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?
Under lång tid har marknadsekonomins förtjänster och laster debatterats, ofta med starka ideologiska förtecken. De flesta håller nog numera med om att marknadsekonomin förmår skapa mer välstånd än and…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-03-07
Presentation vid Czech Economic Society, Prag
Niclas Berggren, forskare vid IFN och Ekonomihögskolan i Prag, deltar i 12th Biennial Conference of the Czech Economic Society. Niclas presenterar sin uppsats "Does Globalization Suppress Social Trust…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-25
Almedalen: Lars Calmfors om penningpolitiken
Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, medverkade som kommentator vid Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium under Almedalsveckan. Han ser en fara med att strama åt den ekonomiska politik…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-07-07
Covid och tilliten i Sverige
Sverige är ett av de länder i världen som har högst tillit. Hur har tilliten påverkats av pandemin? Nyligen arrangerade IFN ett policyseminarium om covid och tilliten i Sverige. Nu kan du se seminarie…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-02-22
Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?
Den 7 mars 2024 arrangerade IFN ett policyseminarium med titeln ”Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?”. På seminariet presenterades två studier från forskningsprojektet ”Tillitens kulturer och frih…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-03-08
What is the true cost of regulation - time for re-regulation?"
Den 20 mars medverkade Lars Oxelheim i ett seminarium arrangerat av Nordic Finance and the Good Society. Seminariet ägde rum på Copenhagen Business School, Danmark.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-03-22
Bitcoin lacks a solid foundation as an international currency
For millennia, money has acted as a store of value as reducing transaction costs – crypto does neither
Debatt
Publiceringsdatum 2021-06-07
18 februari 2021 – Det svenska välfärdsexperimentet
I en ny bok sammanställer Mårten Blix och Henrik Jordahl forskningen om privatiserade välfärdstjänster. Boken lanserades vid ett webbinarium den 16e februari och den här podden är ett komplement till…
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Lars Calmfors: EU-länderna är djupt skuldsatta – nya budgetregler får svårt att ändra på det
"Så länge ingen tror att en medlemsstat kan bli statsbankrutt är det svårt att tvinga fram finanspolitisk disciplin", skriver Lars Calmfors, forskare vid IFN, i Dagens Nyheter.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-20
The Global Logistic Chain Under Siege in a Post-Covid Era
Denna studie analyserar vad kopplingen mellan finanskris och teknologiskifte betyder för globaliseringen efter covid19-pandemin. Vår slutsats är att kapplöpningen mellan länder om kvalificerade jobb ‒…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-09-15
Does Globalization Suppress Social Trust?
Vissa oroar sig för att öppenhet underminerar viktiga kulturella värden. Vi studerar om globaliseringen har minskat den sociala tilliten i Europa. Vi finner, genom en metod som undviker omvänd kausali…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-24
Svensk reformtorka förvärrar krisen - "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar författarna på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfärdsstat som vi var tidigare”, säge…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-06