Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 377 träffar.
Energi
Hushållens ekonomi
Investment banking
Jordbruksekonomi
Kontraktsteori
Kriminalitet
Minimilöner
Teknisk förändring och utveckling
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Extremväderhändelser och dess påverkan på konkurrenskraft och innovation
Klimatförändringar och extrema väderhändelser utgör ett allt större hot mot livsmedelsproduktionen och livsmedelsförsörjningen. Europa har upplevt flera svåra väderhändelser de senaste åren som har or…
Forskningsprojekt
Pia Nilsson
Docent
pia.nilsson@ifn.se
IFN-forskare
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
SVT utmålar kapitalister som gröna klimathjältar
De så kallade gröna industrierna i Norrland slipper kritiska frågor i SVT. Det ger utrymme för smarta riskkapitalister att både höja sitt anseende och åtnjuta offentliga stöd, skriver Magnus Henrekson…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-26
Podd: Hur ska det nya elstödet egentligen fungera?
"Den senaste elräkningen blev dyr för många. Hur kommer regeringens nya elstöd att fungera? Vilka överväganden är viktiga att ta hänsyn till när man ska betala ut ett elstöd till konsumenter? Och vad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-10
Presentation hos SNS Skåne: Hur klarar vi värmen i vinter?
Thomas Tangerås, forskare vid IFN och programchef för forskningsprogrammet Hållbar energiomställning, medverkar i SNS Skånes möte den 14 november. Han presenterar rapporten "Elbrist i storstäderna – e…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-14
The Socioeconomics of Wind Power Expansion: Evidence from Sweden
Personer som bor nära vindkraftverk har i genomsnitt lägre inkomster och kortare utbildning jämfört med riksgenomsnittet. Vi visar även att sannolikheten att få en ansökan om vindkraftverk godkänd min…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-11-26
Fattiga länder stora förlorare på matkrisen
Shon Ferguson, SLU och affilierad till IFN, intervjuas av TT i en artikel om hur fattiga länder förlorar på matkrisen, publicerad i Ttela, Helsingborgs Dagblad, Västerbottens Folkblad, Skånska Dagblad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-04-12
Children of Workers Impacted by Automation Are More Likely To Experience Lower Income Mobility
A new empirical study examines whether advancements in automation and robotics have affected intergenerational income mobility. The authors find that parents’ exposure to new technologies is associate…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2023-04-27
Long-Run Effects of Technological Change: The Impact of Automation and Robots on Intergenerational Mobility
Denna studie undersöker hur de senaste decenniernas utveckling inom robotisering och automatisering har påverkat intergenerationell inkomströrlighet. Med utgångspunkt från detaljerad svensk data över…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-12-19
Presentation hos SNS: Energikrisen – lösningar på kort och lång sikt
Pär Holmberg, forskare inom IFN:s forskningsprogram Hållbar energiomställning, har medverkat i en paneldiskussion hos SNS.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-10-27
Forskare jämför svenska elstödet med resten av Europa
I SVT:s Rapport säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, att Sverige är långsamt när det kommer till åtgärder för kompensera hushållen för höga e…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-15
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Är det rätt prioriterat att satsa miljarder på fler fängelseplatser?
Utbyggnaden av Kriminalvården slukar stora resurser. Vore det mer effektivt att lägga pengarna på andra insatser än hårdare straff? Det är det ingen som vet, enligt forskaren Hans Grönqvist, professor…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-06-10
Inaugural workshop on the National Research Program on Criminal Justice
Den 25 - 26 november arrangerar Hans Grönqvist, forskare vid IFN och Linnéuniversitetet, den första workshopen inom det nationella forskningsprogrammet om brottslighet.
Deltagande i konferensen sker e…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-11-25
Jeff Grogger, University of Chicago Harris School of Public Policy, besöker IFN
Torsdagen den 5 december besöker Jeff Grogger, professor vid University of Chicago Harris School of Public Policy, IFN för att arbeta tillsammans med Hans Grönqvist, IFN och Linnéuniversitetet, och Su…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-12-02