Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 385 träffar.
Artificiell intelligens
Arv och gåvor
Corona
Ekonometri
Globalisering
Immateriella rättigheter
Korruption
Skatter
Skola
Väljarbeteende
Experter sågar interna skattekravet i S: ”Arvsskatt är symbolpolitik”
Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, intervjuas i Dagens Industri.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-05-11
"Det skulle kosta mer än vad det smakar"
Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN och Daniel Waldenström,IFN, medverkar i SVT: Forums sändning av en ESO-rapport om arvsskatten.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-05-14
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Skatteexperten dömer ut svensk inkomstskatt
Daniel Waldenström, ekonomiprofessor på IFN och skatteexpert, intervjuas i Dagens Industri. Han dömer ut höga inkomstskatter och förmögenhetsskatt – men tror att dagens skattetryck är här för att stan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-08-20
Daniel Waldenström
Professor, Programchef
daniel.waldenstrom@ifn.se
IFN-forskare
Den kalla handen
Under 2020 lämnade avlidna i Sverige 1,4 miljarder kr i testamentsgåvor till olika välgörande ändamål (Giva Sverige 2021). Detta givande är anmärkningsvärt på flera sätt. Närmare 100 000 personer avle…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-08
Hur har Covid-19-pandemin påverkat skatteintäkter och arbetsinkomster?
I denna rapport studeras Coronapandemins inverkan på den svenska ekonomin genom dess effekter på skatteinbetalningar från företag och individer samt på inkomsternas fördelning i den yrkesaktiva befolk…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-07-02
The Global Logistic Chain Under Siege in a Post-Covid Era
Denna studie analyserar vad kopplingen mellan finanskris och teknologiskifte betyder för globaliseringen efter covid19-pandemin. Vår slutsats är att kapplöpningen mellan länder om kvalificerade jobb ‒…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-09-15
AI, Automation, and Taxation
Denna uppsats analyserar hur AI och automatisering påverkar ekonomin. Den sammanfattar den empiriska forskningen inom området och diskuterar hur skattesystemet kan behöva anpassas till förändringarna.…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-10-03
Skattenytta i skolan
Var sjunde skattekrona eller 357 miljarder kronor läggs på utbildning. Tyvärr är det oklart hur pass effektivt dessa resurser används och vilken nytta vi medborgare får för pengarna.
Ett vanligt argum…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-08-19
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
”Informationsbrus försvårar granskning av korruption”
Medvetenheten om Sveriges korruptionsproblem har blivit större de senaste tio åren, men trenden går åt fel håll och debatten är begränsad. Det som behövs är att olika delar inom offentlig sektor grans…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-03-02
Johan Wennströms forskning uppmärksammas stort
Johan Wennström är statsvetare och verksam vid IFN. Han är aktuell med forskning om vad som kan förklara att väljare attraheras av antietablissemangspartier. Nu uppmärksammas hans forskning på två upp…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-06-04
Informationsbrus försvårar granskning av korruption
Medvetenheten om Sveriges korruptionsproblem har blivit större de senaste tio åren, men trenden går åt fel håll och debatten är begränsad. Det som behövs är att olika delar inom offentlig sektor grans…
Debatt
Publiceringsdatum 2024-03-01
”AI kan lättare ersätta en jurist än en städare” – de här yrkena påverkas av AI
Joacim Tåg, forskare vid IFN, medverkar i den finska podden Areena, där det diskuteras om vilka jobb som kommer att ersättas eller påverkas av AI i framtiden?
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-12-30
Expertens AI-spaning: Anpassa dig eller bli omkörd
Risk för AI-apokalyps på arbetsmarknaden? Det tror inte arbetsmarknadsexperten Joacim Tåg, forskare vid IFN. Däremot kan utvecklingen vara en väckarklocka för många. "Det finns sektorer som kommer att…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-07
Nationalekonom: ”Kulturbranschen påverkas mest av AI”
”Över 85 procent av kultur- och mediabranschen påverkas av AI”, säger Malin Gardberg, forskare vid IFN, i en intervju i Kulturnytt, Sveriges Radio.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-04-30
Forskare: Högavlönade kvinnor påverkas mest av AI
Forskare: Högavlönade kvinnor påverkas mest av AI. Det visar ny forskning från Institutet för Näringslivsforskning, IFN.
– Befinner man sig i den här gruppen är det tid att lära sig hur man kan utnytt…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-05-28
Så riskerar AI att öka klyftorna i samhället
Hur vi förhåller oss till AI kommer påverka inte bara företagens konkurrenskraft utan också individers arbetsliv och karriärmöjligheter, skriver ett antal forskare vid IFN, i en debattartikel i Dagens…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-09-06