Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 237 träffar.
Artificiell intelligens
Beteendeekonomi
Corona
Delningsekonomi
Finansiell utveckling
Immateriella rättigheter
Industriell ekonomi
Institutionell ekonomi
Internationellt företagande
Minimilöner
”EU måste blunda för protektionismens frestelser”
Polariseringen mellan världens största ekonomier ökar – Kina vänder sig inåt medan USA fortsätter att införa handelshinder. EU måste hålla emot impulsen att dansa efter samma pipa. Ordförandelandet Sv…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-12
International Jurisdiction over Standard-Essential Patents
Innehavare av patent som krävs för att kunna uppfylla en industriell standard, s.k. standard-essentiella patent, är ofta förpliktade att göra dessa tillgängliga till ”rimliga” villkor. Denna studie be…
Working Paper
Publiceringsdatum 2020-01-07
Mine or Ours? Unintended Framing Effects in Dictator Games
Människors vilja att dela med sig kan ha överskattats i tidigare forskning. I experiment där försökspersoner får ge bort pengar till anonyma personer har små förändringar i hur situationen beskrivs st…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-02-17
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Social Distancing
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-01-07
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Professor: Vinstintresset är ”en enorm kraft”
Det är möjligt att dra nytta av privata företags innovationer för att få ut mer välfärd för de skattepengar som satsas. Detta visar en ny rapport författad av bland annat Magnus Henrekson, forskare vi…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-19
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Willingness to Socially Distance
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-27
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
Nonresponse Bias in Trust Surveys
Sveriges höga mellanmänskliga tillit är en tillgång både ekonomiskt och socialt. Dock svarar allt färre på enkätundersökningar om tillit. Vi redovisar resultat från ett experiment som visar att viljan…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-02-23
ESO-rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag
Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm har erhållit ESO:s uppdrag att skriva en rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-27
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Lars Persson
Professor, vice vd
lars.persson@ifn.se
IFN-forskare
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Management Practices for the Future of Work
Hur påverkas produktivitet, arbetsmiljö och lönsamhet av distansarbete? Och vad kännetecknar managementpraktiker i svenska organisationer? SNS välkomnar personligt inbjudna att diskutera dessa frågor…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-10-19
Policyseminarium: Ett nytt skatteprogram på IFN
Sverige är ett land med höga skatter och ambitiös omfördelningspolitik. Behovet av skatteforskning, som studerar skatters påverkan på ekonomisk aktivitet och omfördelningens effektivitet, är därför st…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-02-16
”AI kan lättare ersätta en jurist än en städare” – de här yrkena påverkas av AI
Joacim Tåg, forskare vid IFN, medverkar i den finska podden Areena, där det diskuteras om vilka jobb som kommer att ersättas eller påverkas av AI i framtiden?
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-12-30