Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 410 träffar.
Arbetsmarknad
Detaljhandel
Hälsoekonomi
Immateriella rättigheter
Innovation
Internationella investeringar
Metodfrågor
Migration
Telekom
Turism
Inventions, Commercialization Strategies and Knowledge Spillovers in SMEs
Denna artikel visar att kommersialiseringsstrategin av uppfinningar är sammankopplad med storleken på teknologispridning, mätt som patentciteringar. Effekten är större då patent säljs eller licensiera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11
Så ska Sverige återigen bli en forskningsnation i världsklass
Roger Svensson medverkar i SNS seminarium om hur Sverige återigen ska bli en forskningsnation i världsklass. I seminariet sammanfattas lärdomar från SNS forskningsprojekt Högre utbildning och forsknin…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2025-02-14
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Över hälften av de ukrainska flyktingarna som kommit till Sverige har jobb
56 procent av ukrainska flyktingar i arbetsför ålder i Sverige uppger att de har ett jobb, det visar en ny FN-undersökning enligt TT. Det är väldigt mycket, säger Mats Hammarstedt, affilierad forskare…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-07
Mass Migration and Technological Change
Vi studerar effekterna av utvandringen från Sverige under 1800-talet på teknologisk förändring hemmavid. Vi finner att emigration ledde till en ökning i ny teknologi på de platser migranterna lämnade…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-10-11
Så hamnade Sveriges tillväxt i botten – här är vägen tillbaka
EU halkar efter globalt och Sverige rasar i OECD:s välståndsliga. Tidningen Näringslivet bad tre experter att reda ut hur illa läget är och vad som kan vända utvecklingen.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-06-12
PhD Studies Hurt Mental Health, But Less than Previously Feared
Vi studerar den psykiska hälsan hos doktorander i Sverige med hjälp av registerdata och finner att 7 (5) procent av doktoranderna får medicinering eller diagnos för depression (ångest) under ett givet…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-08-09
PhD Studies Hurt Mental Health, But Less than Previously Feared
Vi studerar den psykiska hälsan hos doktorander i Sverige med hjälp av registerdata och finner att 7 (5) procent av doktoranderna får medicinering eller diagnos för depression (ångest) under ett givet…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-08-12
The Long-Term Effects of Early Sports Selection
Att få representera Sverige i ungdomslandslaget kan vara avgörande för idrottande ungas framtid. Denna studie visar att ett engångsframträdande i landslaget i friidrott som 17-åring minskar risken att…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-12-04
Marcos Demetry
Doktorand
marcos.demetry@ifn.se
Doktorand
Social Networks and Immigrant Integration
Utlandsföddas begränsade sociala nätverk pekas ofta ut som en avgörande anledning till gruppens svaga arbetsmarknadsutfall och social exkludering. Detta projekt studerar ett randomiserat fältexperimen…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-05-30
Tolerating Losses for Growth: J-Curves in Venture Capital Investing
Hur påverkar investerares förmåga att tåla förluster tillväxten hos nystartade företag? Vår studie undersöker detta genom att presentera en teori om J-kurvor i riskkapitalinvesteringar och visa hur ko…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-08-27
Per Skedinger
Adjungerad professor, docent
per.skedinger@ifn.se
IFN-forskare
CEO Health
Vi visar att vd:ar i genomsnitt har bättre mental och fysisk hälsa än medelsvensken. Trots detta har var tredje vd en fysisk diagnos och var tolfte en mental. God hälsa är en förutsättning för att nå…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-05-25
Detaljhandeln är död. Länge leve detaljhandel!
Özge Öner, IFN, skriver i en krönika i Svenska Dagbladet om coronapandemins påverkan på detaljhandeln.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-06-03
Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckli…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-04-23
Konkurrens och styrning i den statliga forskningsfinansieringen
Sverige är ett av de OECD-länder som har högst grad av statligt finansierad FoU (0,84 procent av BNP i Sverige, jämfört med 0,6 procent i OECD). Fördelningen av forskningsmedel är ett viktigt politisk…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-05-30
Determinants of Economies of Scope in Retail
Denna studie analyserar möjligheterna för butiker i olika delar av landet att erbjuda ett brett utbud av detaljhandelsvaror. Vi simulerar införandet av regionala utvecklingsprogram i form av stöd till…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-03
Detaljhandeln är död. Länge leve detaljhandel!
Även om våra städer förändrats om och om igen, har en verksamhet förblivit densamma: butikerna. Men pandemin har visat oss att hybridverksamheten kommer att bli oundviklig, även för detaljhandeln.
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-06-03