Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 353 träffar.
Delningsekonomi
Ekonomisk historia
Ekonomisk ojämlikhet
Hushållens ekonomi
Marknadsregleringar
Migration
Minimilöner
Penningpolitik
Spelteori
Turism
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Ny rapport om den ekonomiska jämlikheten
Enligt rapporten "Alla får det inte bättre", från den fackliga tankesmedjan Katalys, får inte alla det bättre i Sverige. Se en paneldebatt i SVT Forum där bland annat Daniel Waldenström, professor på…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-02
Ekonom tonar ned risk för pris- och lönespiral
Högre löneökningar än normalt måste inte förvärra inflationen, det är delvis en myt, säger Susanne Spector, ekonom vid Nordea till Aftonbladet. Men bland näringslivsekonomer - bland annat Magnus Henre…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-06
Wolfgang Gick
Professor
wolfgang.gick@ifn.se
Affilierad forskare
Den moderna penningteorin synad
Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2022-03-29
Oförändrad eller sänkt ränta – så blir effekterna
Hör Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid IFN, ger sin syn på vilka konsekvenser en räntesänkning kan få för bopriser och hushållens ekonomi.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-05-08
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-01-25
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-04-08
Introduction to the Handbook of Research on Economic Freedom
Detta kapitel utgör en inledning till Handbook of Research on Economic Freedom, en översikt av forskningen om marknadsekonomins orsaker och konsekvenser. Kapitlet placerar in den nutida forskningen i…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-04-18
Debatten om inkomstskillnader
Daniel Waldenström, forskare vid IFN, anser att diskussionen om ekonomiska klyftor som förs i medierna är tveksam: ”Man vill låta påskina att klyftorna ökar även när de med vedertagna mått inte gör de…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-24
”Pensionssystemets stora vinnare”
Årskullarna födda före 1938 är de stora vinnarna på de svenska pensionssystemen.
Alla andra är förlorare.
– Den första generationen blev överkompenserad när ATP-systemet infördes på 1960-talet, säger…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-11-20
Wealth and History: A Reappraisal
Vilka faktorer ligger bakom förmögenhetstillväxten och förmögenhetsfördelningens förändring under 1900-talet fram till i dag? Nya vetenskapliga rön för ett antal västländer ger anledning att ifrågasät…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-10-21
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje?
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje? Detta kommenterar Matilda Orth, nationalekonom och forskare på IFN, i en intervju med Omni Ekonomi.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-07
Penningpolitisk lunch: Vart är Sveriges ekonomi på väg?
Medier inbjuds att delta på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) penningpolitiska lunch den 4 december där ledande ekonomer diskuterar vart Sveriges ekonomi är på väg. medverkar gör bland annat…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-12-04
Long-Term Trends in the Distribution of Wealth and Inheritance
Denna studie undersöker historiska trender i förmögenhetsfördelning och betydelsen av ärvt kapital. Resultaten visar att förmögenhetsskillnaderna har minskat i västvärlden under 1900-talet och legat k…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-10-05
”Plakatpolitik har tagit över i reformlandet Sverige”
Våra politiker blir dessutom allt yngre. Det är inte alltid en nackdel, åldern har också vissa fördelar vad det gäller förmågan att sträcka ut en hand. Samtidigt blir det politiska landskapet alltmer…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-03
”Svenska kronan verkar försvagas i internationella kriser”
Den svaga kronan gör att räntehöjningarna inte biter. Lars Calmfors, forskare vid IFN, var med och utredde införandet av euron i Sverige på 90-talet. Då var hans inställning avvaktande – nu är han en…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-06-28
Ekonomer oeniga om kronans framtid
Den försvagade svenska kronan gör att allt fler näringslivstoppar och ekonomer anser att Sverige borde ansluta sig till euron. Lars Calmfors, forskare vid IFN, uttalar sig i kronans framtid i Sveriges…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-03
Calmfors för euron: Ekonomin som ändrat sig – inte jag
Den pressade kronan har fått i gång debatten kring euron igen. Lars Calmfors, forskare vid IFN, säger till Omni Ekonomi att han inte ändrat sig i frågan, det är ekonomin som har ändrat sig.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-04
Skräp, skvalp, dynga – kronans rykte kört i botten
20 år efter euroomröstningen har debatten om det blivit dags att skrota kronan återuppstått. Hör bland annat Lars Calmfors, forskare vid IFN, diskutera kronan i Sveriges Radio, Ekonomiekot Extra.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-25