Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 529 träffar.
Beteendeekonomi
Ekonomisk politik
FoU-politik
Företagsfinansiering
Industriell organisation
Innovation
Migration
Politisk ekonomi
Skatter
Political Failure: A Missing Piece in Innovation Policy Analysis
Innovationer har stor betydelse för ekonomisk tillväxt. Det finns en omfattande forskning om offentliga åtgärder som syftar till att öka mängden forskning och utveckling. Emellertid förbiser de flesta…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-25
Forskare sågar regeringens skattepolitik: ”Har funkat i 30 år – detta är fel väg att gå”
Jacob Lundberg, forskare vid IFN, har tidigare varit sakkunnig till Elisabeth Svantesson i skattefrågor. Nu sågar han regeringens beslut att inte höja brytpunkten för statlig inkomstskatt. "Det här är…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-04
Podd: Gör regeringen rätt i skattepolitiken?
Är det fel och skadligt, eller smart och vältajmat, att höja skatten för vissa och sänka den för andra? Lyssna till bland annat Jacob Lundberg, forskare vid IFN, som diskuterar i Svenska Dagbladets le…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-06
Vad får skattebetalarna i årets höstbudget?
Välkommen till ett seminarium arrangerat av Kommissionen för Skattenytta. Inflation, räntor och en svag krona pressar svenska hushåll att vända på varenda krona. Avspeglas detta även i regeringens arb…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-09-22
IFN-forskare
Tillbaka till framtiden – därför räds ekonomer 70-talets återkomst
Parallellerna är flera mellan dagens ekonomiska kris och den kris som härjade på 1970-talet. Lars Calmfors, professor vid IFN, intervjuas i Omni Ekonomi och förklarar vad som gick snett på 70-talet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-02
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?
Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hör Daniel Waldenström, forskare vid IFN, och Jennie Sandén, privatekonom vid Dan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29
Vad hände med Sveriges reformförmåga?
Välkommen på lansering den 4 april av rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?", där författarna konstaterar att flera förutsättningar för reformförmågan har försämrats under senare år och dis…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-04
Podd: Feltänk med Magnus Henrekson
Gröning och Blomgren fortsätter att i podden Utanför leta förklaringar till varför delar av den offentliga sektorn inte fungerar ultimat. I detta avsnitt medverkar Magnus Henrekson, forskare vid IFN,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-13
Olle Hammar
Fil.dr
olle.hammar@ifn.se
Affilierad forskare
Jens Josephson
Professor
jens.josephson@sbs.su.se
Affilierad forskare
Adrian Mehic
Fil.dr
adrian.mehic@ifn.se
IFN-forskare
IFN-forskare
Podd: Myten om den skenande ojämlikheten
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Daniel Waldenström, IFN, diskuterar den ekonomiska ojämlikheten i Timbropodden @ekonomernapodd.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-19
The Dynamic Impact of Exporting on Firm R&D Investment
Denna studie visar att en tullavgift på exportvaror skulle minska mängden investeringar i FoU, med negativa konsekvenser för produktivitet och vinster i svenska industriföretag. Resultaten pekar på at…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-08
Samuli Knüpfer
Professor
samuli.knupfer@aalto.fi
Affilierad forskare
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-08-19
Political Institutions and Academic Freedom: Evidence from Across the World
Begreppet ”akademisk frihet” avser hur fria forskare och universitetslärare är att utforska olika frågeställningar och sprida information om sina resultat. Vi finner att förändringar i politikens rege…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-01-17
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-05-27