Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 307 träffar.
Arv och gåvor
Covid-19
Finansiell utveckling
Immateriella rättigheter
Miljö
Public choice
Riskhantering
Spelteori
Utbildning
”Nästa ekonomiska kris kräver mer än stödpolitik”
Det finns likheter mellan covid-, it- och finanskriserna, men det är också slående hur effekterna av dem har varierat. Detta skriver Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson, alla forskare…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-11-13
Nästa ekonomiska kris kräver mer än stödpolitik
Det finns likheter mellan covid-, it- och finanskriserna, men det är också slående hur effekterna av dem har varierat. För att möta framtida ekonomiska kriser och klimatomställningen krävs ett bredare…
Debatt
Publiceringsdatum 2023-11-14
IFN-forskare
Beteendeeffekter av hälsorisker och policies under epidemier
COVID-19-pandemin påvisade brister i epidemiologiska standardmodellers förmåga att med precision forutspå virusspridning. Detta undergrävde i sin tur möjligheten att genomföra tillförlitliga policyana…
Forskningsprojekt
Daniel Waldenström
Professor, Programchef
daniel.waldenstrom@ifn.se
IFN-forskare
Ny studie: Coronapandemin påverkade val av gymnasieprogram
Coronapandemin slog hårt mot arbetsmarknaden och drabbade särskilt serviceinriktade branscher som traditionellt sett anställer många unga. Nu visar en ny studie att detta återspeglades i ungdomars val…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-12-01
From Epidemic to Pandemic: Did the COVID-19 Outbreak Affect High School Program Choices in Sweden?
Vi undersöker hur coronapandemin påverkade svenska ungdomars val av gymnasieprogram. Pandemin och de restriktioner som infördes ledde till en kraftig försämring av arbetsmarknaden och minskad efterfrå…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-29
Political Institutions and Academic Freedom: Evidence from Across the World
Begreppet ”akademisk frihet” avser hur fria forskare och universitetslärare är att utforska olika frågeställningar och sprida information om sina resultat. Vi finner att förändringar i politikens rege…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-05-19
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-08-19
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-05-27
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
The Political Economy of Academic Freedom
Sedan data blev tillgängliga för fem år sedan har en litteratur om akademisk frihet vuxit fram. Denna artikel granskar studier om orsakerna till och konsekvenserna av akademisk frihet. Den nya littera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-08-09
Adrian Mehic
Fil.dr
adrian.mehic@ifn.se
IFN-forskare
Does Precise Case Disclosure Limit Precautionary Behavior? Evidence from COVID-19 in Singapore
Både offentligt ledda och frivilliga insatser kan minska smittspridning av sjukdomar. Singapore var ett av få länder som i början av covid-19-pandemin försökte ändra beteenden genom att offentligt red…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-12-08
The Impact of Stay-at-Home Policies on Individual Welfare
Länder runt om i världen har infört olika karantänsregler för att hantera covid-19-pandemin. Vi visar att de privata välfärdskostnaderna av att tvingas stanna hemma utanför arbetstid är betydande. Vi…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-16
The Global Logistic Chain Under Siege in a Post-Covid Era
Denna studie analyserar vad kopplingen mellan finanskris och teknologiskifte betyder för globaliseringen efter covid19-pandemin. Vår slutsats är att kapplöpningen mellan länder om kvalificerade jobb ‒…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-13
Decomposition of Air Pollution Emissions from Swedish Manufacturing
I denna artikel analyserar jag vilka faktorer som ligger bakom det minskande utsläppet av luftföroreningar i den svenska tillverkningsindustrin år 2007-2017. Resultaten tyder på att den viktigaste dri…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-22
Economic Freedom and the Greenhouse Gas Kuznets Curve
I teorin är det en öppen fråga om ekonomisk frihet bidrar till att försämra eller förbättra miljön. De empiriska resultaten i denna uppsats visar att ekonomisk frihet minskar utsläppen av växthusgase…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-04-02
Koldioxidläckage eller konkurrensfördel? Om balansgången mellan industri- och klimatpolitik
Hittills har miljökraven i Sverige inte fått svensk industri att flytta produktion och utsläpp utomlands i någon större utsträckning. Det beror bland annat på företagens låga kostnader för koldioxidut…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-09-27