Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 324 träffar.
Ekonomisk historia
Företagsfinansiering
Infrastruktur
Kontraktsteori
Marknadsregleringar
Metodfrågor
Penningpolitik
Skola
Väljarbeteende
Wolfgang Gick
Professor
wolfgang.gick@ifn.se
Affilierad forskare
Contracting with Endogenously Incomplete Commitment: Escape Clauses
Denna studie analyserar så kallade flyktklausuler, vilka möjliggör för parter att avsluta avtal i förtid. Sådana klausuler ökar avtalsflexibiliteten, men kan även missbrukas. Vår slutsats är att förde…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-05-28
Sweden's Energy Investment Challenge
Denna studie analyserar hur elmarknaden bör reformeras för att uppnå målen om en miljövänlig, tillförlitlig och kostnadseffektiv energiförsörjning. Vi drar slutsatsen att priserna i högre utsträckning…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-02-24
Strategic Reserves versus Market-Wide Capacity Mechanisms
Många länder ersätter elproducenter för att ställa kapacitet till förfogande för elmarknaden. På USA:s kapacitetsmarknader får alla anläggningar stöd, i Sverige är stödet begränsat till en strategisk…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-04-06
A Survey of Capacity Mechanisms: Lessons for the Swedish Electricity Market
Många länder ersätter elproducenter för att ställa kapacitet till förfogande för elmarknaden. På USA:s kapacitetsmarknader får alla anläggningar stöd, i Sverige är stödet begränsat till en strategisk…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-11-01
Collaboration and Connectivity: Historical Evidence from Patent Records
Denna uppsats studerar hur infrastruktur kan påverka samarbete inom innovation. Genom att kombinera patentdata med den historiska utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet finner studien att uppfinnare…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-01-02
Does Education Foster Civic-Minded Citizens? Evidence from a Compulsory Schooling Reform
Den svenska enhetsskolereformen förlängde skolgången, blandade elever från olika socioekonomiska bakgrunder och införde en nationell läroplan med målet att fostra demokratiska och socialt ansvarstagan…
Working Paper
Publiceringsdatum 2025-01-02
”Plakatpolitik har tagit över i reformlandet Sverige”
Våra politiker blir dessutom allt yngre. Det är inte alltid en nackdel, åldern har också vissa fördelar vad det gäller förmågan att sträcka ut en hand. Samtidigt blir det politiska landskapet alltmer…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-03
”Svenska kronan verkar försvagas i internationella kriser”
Den svaga kronan gör att räntehöjningarna inte biter. Lars Calmfors, forskare vid IFN, var med och utredde införandet av euron i Sverige på 90-talet. Då var hans inställning avvaktande – nu är han en…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-06-28
Ekonomer oeniga om kronans framtid
Den försvagade svenska kronan gör att allt fler näringslivstoppar och ekonomer anser att Sverige borde ansluta sig till euron. Lars Calmfors, forskare vid IFN, uttalar sig i kronans framtid i Sveriges…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-03
Calmfors för euron: Ekonomin som ändrat sig – inte jag
Den pressade kronan har fått i gång debatten kring euron igen. Lars Calmfors, forskare vid IFN, säger till Omni Ekonomi att han inte ändrat sig i frågan, det är ekonomin som har ändrat sig.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-04
Skräp, skvalp, dynga – kronans rykte kört i botten
20 år efter euroomröstningen har debatten om det blivit dags att skrota kronan återuppstått. Hör bland annat Lars Calmfors, forskare vid IFN, diskutera kronan i Sveriges Radio, Ekonomiekot Extra.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-25
Svenska kronan ifrågasätts: ”Skadar Sverige och driver på inflationen”
Röster höjs gällande att den svenska kronan skadar Sverige och för att Sverige bör gå med i eurosamarbetet efter kronans rekordlåga siffror. Lars Calmfors, forskare vid IFN, medverkar i TV4:s Efter Fe…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-28
Cost-Saving Minting Technology: Recurrent Overstriking of Bracteates
Under medeltiden försökte man att effektivisera myntningen genom att överprägla gamla mynt. Detta misslyckades för tvåsidiga mynt med traditionell teknologi, ty mynten ökade i diameter och blev alltfö…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-08-22
The Economics of Small Change: Resolving Coinage Challenges in Medieval Europe
Historiskt har myntverk stått inför utmaningen att producera småmynt p.g.a. deras relativt höga produktionskostnader. Lösningar som att dela större mynt och använda billigare tekniker som hohlpfennigs…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-10-09
Vad hände med Sveriges reformförmåga?
Välkommen på lansering den 4 april av rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?", där författarna konstaterar att flera förutsättningar för reformförmågan har försämrats under senare år och dis…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-04
Svensk reformtorka förvärrar krisen - "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar författarna på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfärdsstat som vi var tidigare”, säge…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-06
Podd: Tre doser optimism!
Den ekonomiska situationen är ju som bekant ganska dyster. Men den här veckan vänder podden Kapitalet på steken och hittar tre saker som faktiskt ser ut att bli bättre! Medverkar gör Andreas Bergh, fo…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-20
”Halvera den statliga inkomstskatten”
Regeringen bör sänka den statliga inkomstskatten till 10 procent. Det skulle ge ett enklare och mer rättvist skattesystem, skriver Andreas Bergh och Daniel Waldenström, forskare vid IFN, i Svenska D…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-02
Erik Lundin
Fil.dr
erik.lundin@ifn.se
IFN-forskare