Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 226 träffar.
IFN-forskare
Lars Calmfors ordförande för ny utredning om Sverige och valutaunionen
Lars Calmfors, IFN och Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har av Stiftelsen Fritt Näringsliv utsetts till ordförande i en ny utredning om Sverige och valutaunionen.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-08-21
Vilken roll bör finanspolitiken spela i konjunkturstabiliseringen?
Det krävs tydligare riktlinjer för finanspolitikens användning som stabiliseringspolitiskt medel. Den explicita uppgiften bör vara att understödja penningpolitiken så att den inte behöver bli extrem.…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2023-10-27
Ledare: Den svaga kronan är ett mysterium – och de förklaringar som levereras håller inte måttet
Många anklagar Riksbanken för den sjunkande kronan, men Sveriges penningpolitik har inte varit mer expansiv än andras och det finns inget stöd för tesen att centralbanker kan ”prata ner” eller ”prata…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-08
Financial Reforms and Low-Income Households’ Impact on International Consumption Risk Sharing
Utvecklingsländer är mycket sämre på att utjämna konsumtionstillväxt med andra länder än vad utvecklade ekonomier är. Denna uppsats visar att lägre finansiell integration, brist på finansmarknadsrefor…
Working Paper
Publiceringsdatum 2019-01-31
Financial Reforms and Low-Income Households’ Impact on International Consumption Risk Sharing
Utvecklingsländer är mycket sämre på att utjämna konsumtionstillväxt med andra länder än vad utvecklade ekonomier är. Denna uppsats visar att lägre finansiell integration, brist på finansmarknadsrefor…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-12-21
The Working Capital Channel
Denna uppsats undersöker orsakerna till observationen att producentpriser initialt ökar under de första månaderna efter en penningpolitisk åtstramning. Genom att fokusera på priseffekter via företagen…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-12-15
Bör överskottsmålet ersättas av ett underskottsmål?
Önskemål om temporära utgiftsökningar, t ex för klimatinvesteringar, under kommande år kan motivera att överskottsmålet för offentlig sektors finansiella sparande ersätts med ett underskottsmål på 0,5…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2024-01-31
"Ekonom: Bankdirektörer och aktieägare ska straffas"
Bankkraschen i USA skapar oro i ekonomin men svenska experter tonar ned faran. Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas i Dagens Nyheter och bedömer inte utvecklingen som systemhotande.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-13
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje?
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje? Detta kommenterar Matilda Orth, nationalekonom och forskare på IFN, i en intervju med Omni Ekonomi.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-07
Euron - bu eller bä?
Det har snart gått 20 år sedan euro-folkomröstningen och sedan dess har debatten varit så gott som död - fram tills nu. I SVT Forum diskuteras eurons vara eller icke vara, och medverkar gör Lars Calmf…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-12
EU:s framtid står på spel
Protektionismen tilltar och länder runt om i världen accelererar användandet av statsstöd. Sammanhållningen inom EU står nu på spel och hotar frätas sönder till följd av att tanken på statsstöd vuxit…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-26
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?
Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hör Daniel Waldenström, forskare vid IFN, och Jennie Sandén, privatekonom vid Dan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29
Podd: Myten om den skenande ojämlikheten
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Daniel Waldenström, IFN, diskuterar den ekonomiska ojämlikheten i Timbropodden @ekonomernapodd.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-19
Forskning om familjeföretag uppmärksammas
På IFN pågår sedan en tid tillbaka ett nytt forskningsprojekt om familjeföretagens betydelse för näringslivets utveckling och balans. Dagens Nyheter uppmärksammar forskningen i en intervju med Lars Pe…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-09-09
Strukturomvandling i ekonomiska kriser: familjeföretagens roll
Familjeföretag är mer motståndskraftiga i ekonomiska kristider, och de är viktiga i hela landet. Det visar ny forskning som Lars Persson, professor och vice vd på IFN, presenterade på ett policysemina…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-11-30
IFN medverkade på riksdagsseminarium
Lars Persson, forskare vid IFN, deltog på ett riksdagsseminarium och diskuterade familjeföretagens betydelse inom svenskt näringsliv. Lars beskrev forskningsresultat från IFN:s forskning om familjeför…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-11-08
Var är de ryssvenska tillgångarna?
Magnus Henrekson, IFN, omnämns i en ledare i Smålandsposten.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-05-18
”Familjeföretag viktiga i kristider”
Lars Persson, vice vd IFN, intervjuas om ett nytt forskningsprojekt i Dagens Nyheter.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-09-09