Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 466 träffar.
Biologisk mångfald
Ekonomisk politik
Familjeföretag
Makroekonomi
Marknadsregleringar
Minimilöner
Public choice
Tillit
Turism
Utbildning
Introduction to the Handbook of Research on Economic Freedom
Detta kapitel utgör en inledning till Handbook of Research on Economic Freedom, en översikt av forskningen om marknadsekonomins orsaker och konsekvenser. Kapitlet placerar in den nutida forskningen i…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-04-18
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
Henrik Horn
Professor
henrik.horn@ifn.se
IFN-forskare
The Rule of Law Predicts Trust in Journalists and Scientists, Seattle
Niclas Berggren, forskare vid IFN, presenterar uppsatsen ”The Rule of Law Predicts Trust in Journalists and Scientists” vid Public Choice Society-konferensen i Seattle.
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-03-17
The Rule of Law Predicts Trust in Journalists and Scientists, Hannover
Niclas Berggren, forskare vid IFN, presenterar uppsatsen ”The Rule of Law Predicts Trust in Journalists and Scientists” vid European Public Choice Society-konferensen i Hannover.
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-03-24
Politiken saknas i debatten om överskottsmålet
Uppfattningen om överskottsmålet går isär även bland skickliga nationalekonomer. Men debatten fokuserar alltför mycket på ekonomiska teknikaliteter. I stället bör vi beakta hur det finanspolitiska ram…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-19
Politiken saknas i debatten om överskottsmålet
Uppfattningarna om överskottsmålet går isär även bland skickliga nationalekonomer. Men debatten fokuserar alltför mycket på ekonomiska teknikaliteter. I stället bör vi beakta hur det finanspolitiska r…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2024-02-19
Political Institutions and Academic Freedom: Evidence from Across the World
Begreppet ”akademisk frihet” avser hur fria forskare och universitetslärare är att utforska olika frågeställningar och sprida information om sina resultat. Vi finner att förändringar i politikens rege…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-05-19
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-08-19
Ballooning Bureaucracy? Stylized Facts of Growing Administration in Swedish Higher Education
Alla organisationer behöver fördela personal mellan administration och produktion, men att hitta rätt balans är komplicerat. Genom att studera de 20 vanligaste yrkena inom svenska högskolor och univer…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-05-27
Svensk reformtorka förvärrar krisen - "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar författarna på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfärdsstat som vi var tidigare”, säge…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-06
Att lära ut ekonomi genom Kalle Anka
För att lyfta ungas ekonomikunskaper har Andreas Bergh tillsammans med Story House Egmont tagit fram ett album med fyra Kalle Anka-serier med pengar som centralt tema. Erik Zsiga har intervjuat Andrea…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-12-10
18 februari 2021 – Det svenska välfärdsexperimentet
I en ny bok sammanställer Mårten Blix och Henrik Jordahl forskningen om privatiserade välfärdstjänster. Boken lanserades vid ett webbinarium den 16e februari och den här podden är ett komplement till…
Niclas Berggren
Docent, programchef
niclas.berggren@ifn.se
IFN-forskare
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
The Political Economy of Academic Freedom
Sedan data blev tillgängliga för fem år sedan har en litteratur om akademisk frihet vuxit fram. Denna artikel granskar studier om orsakerna till och konsekvenserna av akademisk frihet. Den nya littera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-08-09
Forskningsanslag styrs politiskt
Mer och mer av de statliga pengarna till forskning fördelas via forskningsråd och myndigheter. Allt oftare ställer de också särskilda krav för att ge finansiering. "Detta kan missgynna forskningen", s…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-06-28