Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 365 träffar.
Arbetsrätt
Energi
Fintech
Handelsavtal
Investeringsskyddsavtal
Korruption
Minimilöner
Opinionsmätningar
Subventioner i näringslivet
Teknisk förändring och utveckling
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Forskare från IFN erhåller anslag
Thomas Tangerås (tillsammans med Per Hjertstrand) och Henrik Horn, alla forskare vid IFN, har erhållit anslag från Torsten Söderbergs stiftelse. Anslagen uppgår tillsammans till drygt 1,1 miljoner och…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-11-28
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
Presentation hos SNS: Energikrisen – lösningar på kort och lång sikt
Pär Holmberg, forskare inom IFN:s forskningsprogram Hållbar energiomställning, har medverkat i en paneldiskussion hos SNS.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-10-27
Forskare jämför svenska elstödet med resten av Europa
I SVT:s Rapport säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, att Sverige är långsamt när det kommer till åtgärder för kompensera hushållen för höga e…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-15
Energistadgefördragets nytta för EU ‒ ekonomiska konsekvenser mot bakgrund av EU:s ambitioner i klimatpolitiken
En kontroversiell fråga i EU-samarbetet under senare år har varitinvesteringsskydden för utlandsinvesteringar, inte minst i samband medförhandlingarna om ett nytt handelsavtal (det så kallade TTIP) me…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-08
The Energy Charter Treaty and EU-Growth Policies
The basic policy tool for increasing FDI is international investment agreements (IIAs), state-to-state treaties that protect FDI against host country policy measures. This note focuses on the IIA of m…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-09
SVT utmålar kapitalister som gröna klimathjältar
De så kallade gröna industrierna i Norrland slipper kritiska frågor i SVT. Det ger utrymme för smarta riskkapitalister att både höja sitt anseende och åtnjuta offentliga stöd, skriver Magnus Henrekson…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-26
Bitcoin: Unlicensed Gambling
Promoters claim that bitcoin is a new type of money, reduces transactions costs by abandoning intermediaries and will become a safe asset that they call “digital gold”. In this book, we dissect these…
Bok
Publiceringsdatum 2021-07-04
Strukturomvandling under ekonomiska kriser - var covidkrisen annorlunda?
I rapporten utforskar Lars Persson, Fredrik Heyman och Pehr-Johan Norbäck hur olika ekonomiska kriser har påverkat jobbdynamiken och produktivitetsutvecklingen i Sverige, på både nationell och regiona…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-11-14
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Bidragsfusk, bonuslyft och ökade klyftor
Daniel Waldenström, IFN, intervjuas i Ekonomiekot Extra.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-07-03
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Toppstyrd finansiering hotar den fria forskningen
En växande del av den statliga forskningsfinansiering som går via forskningsråd och myndigheter fördelas genom utlysningar som är riktade i stället för öppna. Det undergräver inte bara den akademiska…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-30
”Informationsbrus försvårar granskning av korruption”
Medvetenheten om Sveriges korruptionsproblem har blivit större de senaste tio åren, men trenden går åt fel håll och debatten är begränsad. Det som behövs är att olika delar inom offentlig sektor grans…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-03-02
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Toppstyrd finansiering hotar den fria forskningen
En växande del av den statliga forskningsfinansiering som går via forskningsråd och myndigheter fördelas genom utlysningar som är riktade i stället för öppna. Det undergräver inte bara den akademiska…
Debatt
Publiceringsdatum 2023-05-30
Informationsbrus försvårar granskning av korruption
Medvetenheten om Sveriges korruptionsproblem har blivit större de senaste tio åren, men trenden går åt fel håll och debatten är begränsad. Det som behövs är att olika delar inom offentlig sektor grans…
Debatt
Publiceringsdatum 2024-03-01
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07