Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 216 träffar.
Globalisering
Immateriella rättigheter
Miljö
Minimilöner
Offentlig ekonomi
Patent
Tolerans och religion
International Jurisdiction over Standard-Essential Patents
Innehavare av patent som krävs för att kunna uppfylla en industriell standard, s.k. standard-essentiella patent, är ofta förpliktade att göra dessa tillgängliga till ”rimliga” villkor. Denna studie be…
Working Paper
Publiceringsdatum 2020-01-07
Daniel Waldenström en av ledamöterna i Kulturkanonens expertgrupp för samhälle
Daniel Waldenström har utsetts att ingå i en av de två expertgrupper som Kommittén En kulturkanon för Sverige (2023:02) har beslutat om. Daniel ingår i Expertgruppen för samhälle som omfattar följande…
Nyhet
Publiceringsdatum 2025-01-31
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Vem har rätt – Trump eller Montesquieu?
Globaliseringen visar tecken på tillbakagång. Det är en olycklig utveckling som riskerar att leda till ekonomisk försvagning. Detta kan enligt ny forskning även leda till försämrad social sammanhållni…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-11-29
Determinants and Consequences of Green Innovation
The research project consists of two sub-studies. The first sub-study aims to investigate whether the Chernobyl disaster in 1986 contributed to an increased interest in green innovations in affected a…
Forskningsprojekt
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel diskuterar den underliggande ekonomiska analysen i direktivet avseende effekterna av ökade minimilöner för sysselsättning och inkomster för lågavlönade arbetstagare och Europeiska Kommis…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2025-02-17
Kulturella normers betydelse för invandrares arbete och företagens utveckling
I en tid av stor invandring är integrationen central. När personer med utländsk bakgrund deltar i det ekonomiska, politiska och sociala livet, jämsides med personer med svensk bakgrund, fungerar samhä…
Forskningsprojekt
Decomposition of Air Pollution Emissions from Swedish Manufacturing
I denna artikel analyserar jag vilka faktorer som ligger bakom det minskande utsläppet av luftföroreningar i den svenska tillverkningsindustrin år 2007-2017. Resultaten tyder på att den viktigaste dri…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-22
Economic Freedom and the Greenhouse Gas Kuznets Curve
I teorin är det en öppen fråga om ekonomisk frihet bidrar till att försämra eller förbättra miljön. De empiriska resultaten i denna uppsats visar att ekonomisk frihet minskar utsläppen av växthusgase…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-04-02
Koldioxidläckage eller konkurrensfördel? Om balansgången mellan industri- och klimatpolitik
Hittills har miljökraven i Sverige inte fått svensk industri att flytta produktion och utsläpp utomlands i någon större utsträckning. Det beror bland annat på företagens låga kostnader för koldioxidut…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-09-27
Seminarium om EU:s gränser i en konfliktfylld värld
Ett seminarium med fokus på EU:s gränser i en konfliktfylld värld har genomförts i samverkan mellan svenska ambassaden i Helsingfors, nätverket för Europaforskning i Sverige och Utrikespolitiska insti…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-28
Möte med Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundet
På ett möte med Kungliga Humanistiska Vetenskapssamfundets presenterade Fredrik Sjöholm, forskare och vd på IFN, sitt kapitel ut boken Europaperspektiv 2023.
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-05-20
Trend mot ökad globalisering är bruten
Den stora globaliseringstrenden som vi sett är nog tyvärr över. Det sade Fredrik Sjöholm, vd och forskare vid IFN vid Sacos konferens MAKRO – Sveriges samhällsekonomiska forum.
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-08-30
Offentligfinansiella mål och offentliga investeringar
Lars Calmfors medverkade på Fastighetsvärldens konferens Logistik och fastigheter 2024 i Eskilstuna den 7 februari 2024. Lars föreläste på temat Offentligfinansiella mål och offentliga investeringar.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-13
IFN-forskare
Dags att närma sig USA
Fredrik Sjöholm, vd IFN, skriver i Kvartal om att det nu är dags för Europa att närma sig USA.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-01-20
Textilarbetare hårt drabbade av pandemin
Fredrik Sjöholm, vd IFN, intervjuas av Svenska Dagbladet om pandemins effekter på produktionsländer för varor som inte säljer lika bra under pandemin.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-01-16