Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 298 träffar.
Delningsekonomi
FoU-politik
Globalisering
Internationella investeringar
Investment banking
Migration
Miljö
Minimilöner
Skola
Strategi
Företags FoU-investeringar uppmärksammas i ny artikel
Matilda Orth, IFN och Florin Maican, Göteborgs universitet och affilierad till IFN har skrivit en kolumn om exportens dynamiska inverkan på företags FoU-investeringar i Vox EU.
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-01-26
Contraction under Minimum Wages? Operational and Financial Advantages of Multinational Subsidiaries in China
Det finns omfattande empirisk evidens för att multinationella företag besitter starka företags-specifika tillgångar. I uppsatsen undersöker vi om sådana fördelar kan göra att sysselsättningen i multin…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-16
Migrationsbenägenhet och trender i LMI-länder
Enligt Gallup World Poll skulle ungefär 10 miljoner människor från låginkomstländer flytta till Sverige om de kunde. Dermi arrangerar nu, baserat på en rapport inom ämnet, ett seminarium där Olle Hamm…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-21
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Exchange Rate Sensitivity and the Net Foreign Asset Composition
Denna studie visar att sammansättningen av ett lands utländska nettotillgångar har en inverkan på dess valutas volatilitet. Valutor från länder med mycket utländsk privat skuldfinansiering reagerar va…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-04
Energistadgefördragets nytta för EU ‒ ekonomiska konsekvenser mot bakgrund av EU:s ambitioner i klimatpolitiken
En kontroversiell fråga i EU-samarbetet under senare år har varitinvesteringsskydden för utlandsinvesteringar, inte minst i samband medförhandlingarna om ett nytt handelsavtal (det så kallade TTIP) me…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-08
The Energy Charter Treaty and EU-Growth Policies
The basic policy tool for increasing FDI is international investment agreements (IIAs), state-to-state treaties that protect FDI against host country policy measures. This note focuses on the IIA of m…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-09
Ideological Spillovers Across the Atlantic? Evidence from Trump’s Presidential Election
Donald Trump vann överraskande det amerikanska presidentvalet 2016. Gav det vind i seglen för nationalistiska attityder och värderingar i Europa? Vi finner att en motreaktion uppstod direkt efter vale…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-01-19
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
International Trade and Labor Market Integration of Immigrants
Internationell handel kräver kunskap om utländska preferenser, distributionssystem, lagar och regler. Företag kan tillgodogöra sig denna kunskap genom att anställa personer som invandrat från dessa lä…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-17
ESO-rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag
Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm har erhållit ESO:s uppdrag att skriva en rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-27
IFN-forskare
Policyseminarium: Deglobalisering och svensk ekonomi
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polari…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-05-09
Presentation på IVA: Europaperspektiv 2024 – Europeiska Unionens djup och storlek i en tid av ofred
På ett seminarium på IVA den 23 maj diskuterar ledande svenska forskare och experter hur EU ska hantera de utmaningar som berör unionens djup och storlek. Detta i en tid som präglas av ofred och strat…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-05-23
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Adrian Mehic
Fil.dr
adrian.mehic@ifn.se
IFN-forskare
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Lars Oxelheim
Professor
lars.oxelheim@ifn.se
Affilierad forskare