Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 480 träffar.
Beteendeekonomi
Delningsekonomi
Ekonomisk ojämlikhet
Integration
Makroekonomi
Miljö
Politisk ekonomi
Skola
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
IFN-forskare
Olle Hammar
Fil.dr
olle.hammar@ifn.se
Affilierad forskare
Podd: Myten om den skenande ojämlikheten
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Daniel Waldenström, IFN, diskuterar den ekonomiska ojämlikheten i Timbropodden @ekonomernapodd.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-19
Skolan förmår inte lösa integrationen
Det är inte självklart att Sverige idag kan erbjuda alla barn en skolgång där de kommer i kontakt med det svenska språket i den utsträckning som krävs, skriver nationalekonomen Anders Kärnä.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2023-03-07
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-01-25
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-04-08
The Electoral Consequences of Environmental Accidents: Evidence from Chernobyl
Denna artikel visar att Tjernobylolyckan 1986 var en viktig orsak till Miljöpartiets framgångar i valet 1988, då partiet valdes in i riksdagen. Ju mer radioaktivt nedfall en kommun drabbades av, desto…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-09-06
Determinants and Consequences of Green Innovation
The research project consists of two sub-studies. The first sub-study aims to investigate whether the Chernobyl disaster in 1986 contributed to an increased interest in green innovations in affected a…
Forskningsprojekt
Politiken saknas i debatten om överskottsmålet
Uppfattningen om överskottsmålet går isär även bland skickliga nationalekonomer. Men debatten fokuserar alltför mycket på ekonomiska teknikaliteter. I stället bör vi beakta hur det finanspolitiska ram…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-19
Politiken saknas i debatten om överskottsmålet
Uppfattningarna om överskottsmålet går isär även bland skickliga nationalekonomer. Men debatten fokuserar alltför mycket på ekonomiska teknikaliteter. I stället bör vi beakta hur det finanspolitiska r…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2024-02-19
Inkomstskillnaderna ökade rejält 2021
TT Nyhetsbyrån rapporterar att svenskarna fick det bättre ekonomiskt ställt under 2021. Dock vissa mer än andra och inkomstskillnaderna ökade rejält. Men den främsta orsaken till det är att det såldes…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-25
Skattesystemet har gynnat flyt istället för flit
Höga inkomstskatter och skatter som bromsar utvecklingen - det är några områden som IFN:s nya skatteforskningsprogram ska inriktas mot. Daniel Waldenström, programchef och professor vid IFN, intervjua…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Bör de fattigaste stöttas för matpriserna?
Inflationssiffror har rusat och finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade till sig matjättarna för diskutera frågan. Samtidigt väcks röster om att hushållen med minst marginaler bör få stöd för…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-19
Fult att vara rik?
Hur mycket man har på kontot eller vad man tjänar är för vissa nästan tabubelagda ämnen att tala öppet om, för andra något man gärna delar med sig av. Mindre känsligt verkar det vara att visa upp sin…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-22
Experter om kronraset: Missarna som sänkte valutan
Kronans kollaps skapar frustration hos många hushåll och företag. Raset är till viss del självförvållat och ett kvitto på att företaget Sverige inte är i rätt skick. Det säger bland annat Andreas Berg…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-06-14
Intergenerational Transmission of Luck Versus Effort Beliefs
Vi undersöker hur perception om den relativa betydelsen av tur och hårt arbete överförs mellan generationer. Vi finner att den stora majoriteten av föräldrar säger att de lär sina barn att ansträngnin…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-10-23
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Ideological Spillovers Across the Atlantic? Evidence from Trump’s Presidential Election
Donald Trump vann överraskande det amerikanska presidentvalet 2016. Gav det vind i seglen för nationalistiska attityder och värderingar i Europa? Vi finner att en motreaktion uppstod direkt efter vale…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-03-10