Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 317 träffar.
Arbetsrätt
Arv och gåvor
Delningsekonomi
Ekonomisk politik
Globalisering
Internationella investeringar
Makroekonomi
Skattefinansierade tjänster
Strategi
Ett underskottsmål är inte den revolution som vissa nu påstår
Behovet av investeringar är uppenbart. Att då klamra sig fast vid dagens överskottsmål har ett högt pris för framtida generationer. Och riskerna? Dem kan vi parera. Skriver Lars Calmfors, forskare vid…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-06
Ett underskottsmål är inte den revolution som vissa nu påstår
KOLUMN: Behovet av investeringar är uppenbart. Att då klamra sig fast vid dagens överskottsmål har ett högt pris för framtida generationer. Och riskerna? Dem kan vi parera.
Övrigt
Publiceringsdatum 2024-02-06
Lansering av "Europaperspektiv"
Den nya versionen av "Europaperspektiv" har lanserats och Fredrik Sjöholm, vd på IFN, fick möjlighet att medverka på ett seminarium i anslutning till detta. Seminariets sändes via SVT Forum.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-01
Exchange Rate Sensitivity and the Net Foreign Asset Composition
Denna studie visar att sammansättningen av ett lands utländska nettotillgångar har en inverkan på dess valutas volatilitet. Valutor från länder med mycket utländsk privat skuldfinansiering reagerar va…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-04
Att attrahera utländska multinationella företag
Utländska direktinvesteringar kan bidra till ökad produktion och tillväxt i mottagarländer. Multinationella företag kan välja mellan olika länder när de fattar beslut om sina utländska investeringar.…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2023-04-14
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
IFN-forskare
What is the true cost of regulation - time for re-regulation?"
Den 20 mars medverkade Lars Oxelheim i ett seminarium arrangerat av Nordic Finance and the Good Society. Seminariet ägde rum på Copenhagen Business School, Danmark.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-03-22
Lars Calmfors: EU-länderna är djupt skuldsatta – nya budgetregler får svårt att ändra på det
"Så länge ingen tror att en medlemsstat kan bli statsbankrutt är det svårt att tvinga fram finanspolitisk disciplin", skriver Lars Calmfors, forskare vid IFN, i Dagens Nyheter.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-20
EU:s rävsax: Därför kan tullar förvärra elbilskriget – ”Gör ont i hela min kropp”
Fredrik Sjöholm, professor och vd vid IFN och Sven-Olov Daunfeldt från Svenskt Näringsliv varnar för att tullar och subventioner kan få allvarliga konsekvenser.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-06-03
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
ESO-rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag
Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm har erhållit ESO:s uppdrag att skriva en rapport om ekonomiska effekter av utländska uppköp av svenska företag.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-27
IFN-forskare
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Policyseminarium: Deglobalisering och svensk ekonomi
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polari…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-05-09
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?
Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hör Daniel Waldenström, forskare vid IFN, och Jennie Sandén, privatekonom vid Dan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29
Podd: Feltänk med Magnus Henrekson
Gröning och Blomgren fortsätter att i podden Utanför leta förklaringar till varför delar av den offentliga sektorn inte fungerar ultimat. I detta avsnitt medverkar Magnus Henrekson, forskare vid IFN,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-13
Navigating the New Normal: The European Union's Changing Stance on Globalization in the Era of Trade Conflicts
EU har blivit mer inåtvänt. Detta beror i huvudsak på förändringar i omvärlden, där ekonomisk politik i såväl Kina som USA haft stor påverkan på den europeiska utvecklingen. Den nya europeiska hållnin…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-05-31