Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 218 träffar.
Biologisk mångfald
Covid-19
Delningsekonomi
Fintech
Hälsoekonomi
Klimat
Makroekonomi
Penningpolitik
Väljarbeteende
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-01-25
The Sharing Economy: Definition, Measurement and its Relationship to Capitalism
Denna uppsats diskuterar hur den så kallade delningsekonomin ska definieras och undersöker dess utbredning. Antalet delningsekonomitjänster är stort, men sex procent av tjänsterna genererar 90 procent…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-04-08
Bitcoin lacks a solid foundation as an international currency
For millennia, money has acted as a store of value as reducing transaction costs – crypto does neither
Debatt
Publiceringsdatum 2021-06-07
Vilken roll bör finanspolitiken spela i konjunkturstabiliseringen?
Det krävs tydligare riktlinjer för finanspolitikens användning som stabiliseringspolitiskt medel. Den explicita uppgiften bör vara att understödja penningpolitiken så att den inte behöver bli extrem.…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2023-10-27
Vaccination – mer än bara egna hälsovinster
Kostnaden för samhället och för de personer som inte kunnat vaccinera sig kan vara betydande av att människor som har möjlighet att vaccinera sig avstår från att göra det, skriver Mats Hammarstedt.
Debatt
Publiceringsdatum 2021-09-30
The Working Capital Channel
Denna uppsats undersöker orsakerna till observationen att producentpriser initialt ökar under de första månaderna efter en penningpolitisk åtstramning. Genom att fokusera på priseffekter via företagen…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-12-15
Bör överskottsmålet ersättas av ett underskottsmål?
Önskemål om temporära utgiftsökningar, t ex för klimatinvesteringar, under kommande år kan motivera att överskottsmålet för offentlig sektors finansiella sparande ersätts med ett underskottsmål på 0,5…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2024-01-31
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Willingness to Socially Distance
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-27
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Bitcoin: Unlicensed Gambling
Promoters claim that bitcoin is a new type of money, reduces transactions costs by abandoning intermediaries and will become a safe asset that they call “digital gold”. In this book, we dissect these…
Bok
Publiceringsdatum 2021-07-04
Johan Wennströms forskning uppmärksammas stort
Johan Wennström är statsvetare och verksam vid IFN. Han är aktuell med forskning om vad som kan förklara att väljare attraheras av antietablissemangspartier. Nu uppmärksammas hans forskning på två upp…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-06-04
IFN-forskare
Does Precise Case Disclosure Limit Precautionary Behavior? Evidence from COVID-19 in Singapore
Både offentligt ledda och frivilliga insatser kan minska smittspridning av sjukdomar. Singapore var ett av få länder som i början av covid-19-pandemin försökte ändra beteenden genom att offentligt red…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-12-08
The Impact of Stay-at-Home Policies on Individual Welfare
Länder runt om i världen har infört olika karantänsregler för att hantera covid-19-pandemin. Vi visar att de privata välfärdskostnaderna av att tvingas stanna hemma utanför arbetstid är betydande. Vi…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-16
The Global Logistic Chain Under Siege in a Post-Covid Era
Denna studie analyserar vad kopplingen mellan finanskris och teknologiskifte betyder för globaliseringen efter covid19-pandemin. Vår slutsats är att kapplöpningen mellan länder om kvalificerade jobb ‒…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-13
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, i Axess.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-12-10
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2024-12-10
Nytt forskningsprojekt om miljön under uppväxten och effekter på demens
Martin Fischer, fil.dr Lunds universitet och affilierad vid IFN, har tillsammans med Therese Nilsson, professor och forskare vid IFN och Lunds universitet, beviljats finansiering från Vetenskapsrådet.…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-11-07
Lars Calmfors om det svenska vaccinationsprogrammet
Lars Calmfors, IFN, intervjuades av Di-TV om det svenska vaccinationsprogrammet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-02-18