Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 461 träffar.
Arbetsrätt
Elmarknad
Handelsavtal
Immateriella rättigheter
Innovation
Klimat
Konsumtion
Public choice
Riskhantering
Välfärdsstat
Inventions, Commercialization Strategies and Knowledge Spillovers in SMEs
Denna artikel visar att kommersialiseringsstrategin av uppfinningar är sammankopplad med storleken på teknologispridning, mätt som patentciteringar. Effekten är större då patent säljs eller licensiera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11
Så ska Sverige återigen bli en forskningsnation i världsklass
Roger Svensson medverkar i SNS seminarium om hur Sverige återigen ska bli en forskningsnation i världsklass. I seminariet sammanfattas lärdomar från SNS forskningsprojekt Högre utbildning och forsknin…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2025-02-14
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Pär Holmberg ingår i referensgrupp för utredning om finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer
Pär Holmberg är, tillsammans med andra forskare och tjänstemän, med i referensgruppen för regeringens utredning ”Finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer”.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-23
Markups as a Hedge for Input Price Uncertainty: Evidence from Sweden
Denna uppsats undersöker varför företag sätter högre producentpriser än vad deras kostnader implicerar. Vi hävdar att företag sätter ett producentpris som kan täcka deras kostnader även när insatspris…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-16
Risk-Sharing and Entrepreneurship
Offentlig riskdelning genom ett välfärdssystem minskar de negativa riskerna med entreprenörskap och gör att fler individer vågar välja ett osäkert alternativ framför en säker anställning. Men mer omfa…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-02-16
Incentivizing Innovative Entrepreneurship in Quasi-Markets: Theory and Evidence from Sweden’s Schools and Nursing Homes
Många länder, däribland Sverige, har infört kvasimarknader för att främja innovation och ökad effektivitet i välfärdssektorn. Effekterna har dock hittills varit blygsamma. I en analys av de svenska sk…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-05-06
Sveriges energisystem – inriktningen framåt
Den 25 mars arrangerade SNS ett avslutningsseminarium för projektet Framtidens energisystem. Från IFN har forskarna Pär Holmberg, Erik Lundin och Thomas Tangerås medverkat i projektet.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-03-26
Replik: Är det inte CO2-utsläppen som ska sättas i första rummet?
Magnus Henrekson, professor på IFN, Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio replikerar i Dagens Industri gälland…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-31
SVT utmålar kapitalister som gröna klimathjältar
De så kallade gröna industrierna i Norrland slipper kritiska frågor i SVT. Det ger utrymme för smarta riskkapitalister att både höja sitt anseende och åtnjuta offentliga stöd, skriver Magnus Henrekson…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-26
Policyseminarium: Kan ersättning till närboende skapa lokal acceptans för landbaserad vindkraft?
En kraftigt ökad efterfrågan på el kommer troligtvis att kräva en betydande utbyggnad av den landbaserade vindkraften under de närmaste decennierna. Lokalt motstånd är dock en central utmaning, vilket…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-10-24
Extremväderhändelser och dess påverkan på konkurrenskraft och innovation
Klimatförändringar och extrema väderhändelser utgör ett allt större hot mot livsmedelsproduktionen och livsmedelsförsörjningen. Europa har upplevt flera svåra väderhändelser de senaste åren som har or…
Forskningsprojekt
Political Failure: A Missing Piece in Innovation Policy Analysis
Innovationer har stor betydelse för ekonomisk tillväxt. Det finns en omfattande forskning om offentliga åtgärder som syftar till att öka mängden forskning och utveckling. Emellertid förbiser de flesta…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-25
Kajsa Ganhammar
Doktorand
kajsa.ganhammar@nek.lu.se
Doktorand
Schumpeterian Entrepreneurship: Coveted by Policymakers but Impervious to Top-Down Policymaking
Innovationsbaserat och tillväxtorienterat entreprenörskap, så kallat schumpeterianskt entreprenörskap, är till sin natur annorlunda än vanligt företagande. Breda generella åtgärder för att skapa ett f…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-08-16
The Political Economy of Academic Freedom
Sedan data blev tillgängliga för fem år sedan har en litteratur om akademisk frihet vuxit fram. Denna artikel granskar studier om orsakerna till och konsekvenserna av akademisk frihet. Den nya littera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-08-09
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Spencer Bastani
Professor
spencer.bastani@ifau.uu.se
Affilierad forskare
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, i Axess.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-12-10
Världen går inte under
Klimatpolitiken utmärks av en närmast religiös tro på statlig styrning. All erfarenhet visar att den kommer att misslyckas, skriver Magnus Henrekson.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2024-12-10