Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 328 träffar.
Biologisk mångfald
Ekonomisk ojämlikhet
Internationell ekonomi
Minimilöner
Patent
Penningpolitik
Riskhantering
Riskkapital
Sociala normer
Välfärdsstat
Quick or Broad Patents? Evidence from U.S. Startups
We study the effects of patent scope and review times on startups and externalities on their rivals. We leverage the quasi-random assignment of U.S. patent applications to examiners and find that gran…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-10-25
Investor-State vs. State-State Dispute Settlement
Internationella investeringsskyddsavtal har ofta kritiserats. Särskilt ifrågasatt är att de tillåter utländska privata investerare att stämma värdländer, vilket sägs leda till alltför många stämningar…
Working Paper
Publiceringsdatum 2018-11-14
Ledare: Den svaga kronan är ett mysterium – och de förklaringar som levereras håller inte måttet
Många anklagar Riksbanken för den sjunkande kronan, men Sveriges penningpolitik har inte varit mer expansiv än andras och det finns inget stöd för tesen att centralbanker kan ”prata ner” eller ”prata…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-08
Nonsens att Sverige inte har mer att ge till Ukraina
Stora resurser har lagts på att skydda svenskars välbefinnande. Staten betalade ut långt mer i el- och pandemistöd än vad som hittills har skickats i bistånd till krigets Ukraina. Med tanke på det ege…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-14
Forskaren: Orättvist att höja pensionsavgiften
Höj inte pensionsavgiften. Det skulle fördjupa en orättvisa mellan generationer som funnits sedan 1960-talet. Den uppmaningen kommer från forskaren Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi vid Institu…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-05-07
Fler jobb behövs för minskad ekonomisk ojämlikhet
I debatten om ekonomisk ojämlikhet förekommer ofta påståendet att Sverige har blivit mycket mer ojämlikt sedan 1970-talet. Magnus Henrekson menar dock att Sveriges ekonomiska ojämlikhet i stort sett l…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-03-12
Hans Grönqvist
Professor
hans.gronqvist@ifn.se
IFN-forskare
Paula Roth
Fil.dr
paula.roth@ifn.se
Affilierad forskare
Intergenerational Transmission of Luck Versus Effort Beliefs
Vi undersöker hur perception om den relativa betydelsen av tur och hårt arbete överförs mellan generationer. Vi finner att den stora majoriteten av föräldrar säger att de lär sina barn att ansträngnin…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-10-23
Foreign Ownership and Transferring of Gender Norms
Företagens internationalisering tycks öka löneskillnader mellan män och kvinnor. Vi undersöker om utlandsägda företag påverkar lönesättning i svenska dotterföretag genom överföring av könsnormer. Löne…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-06-29
Bargaining for Trade: When Exporting Becomes Detrimental for Female Wages
Företag som exporterar varor som kräver mer kontakt mellan köpare och säljare uppvisar ett större lönegap mellan män och kvinnor. Vi förklarar detta med en manlig komparativ fördel i förhandlingar, vi…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-09-07
Aid and Child Health: Local Effects of Aid on Stunting in Malawi
Ett av de globala målen i FN:s Agenda 2030 är att avskaffa hunger. Denna studie undersöker biståndets kapacitet att skydda barn från hämmad tillväxt till följd av undernäring. Resultaten ger anledning…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-12-16
Lars Oxelheim
Professor
lars.oxelheim@ifn.se
Affilierad forskare
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
IFN-forskare
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07
Immigrants from More Tolerant Cultures Integrate Deeper into Destination Countries
Denna uppsats undersöker tolerans hos andra generationens invandrare i Sverige och Europa och dess betydelse för integrationen. Studien inkluderar integration på tre områden: det ekonomiska, det medbo…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-12-18
Seminarium: Har alla verkligen fått det bättre i Sverige? Eller är ojämlikheten ett samhällsproblem?
Katalys - Institut för Facklig Idéutveckling anordnade nyligen ett ekonomiskt-politiskt vårseminarium där de ställde frågorna: Har alla verkligen fått det bättre i Sverige? Eller är ojämlikheten ett s…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-02-22