Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 605 träffar.
Artificiell intelligens
Bolagsstyrning
Delningsekonomi
Energi
Entreprenörskap
Hushållens ekonomi
Institutionell ekonomi
Internationell ekonomi
Välfärdsstat
Väljarbeteende
"Ekonom: Bankdirektörer och aktieägare ska straffas"
Bankkraschen i USA skapar oro i ekonomin men svenska experter tonar ned faran. Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas i Dagens Nyheter och bedömer inte utvecklingen som systemhotande.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-13
ECB-ränta påverkar
Den europeiska centralbanken ECB har höjt sin styrränta, vilket kan påverka svensk ekonomi. Daniel Waldenström, forskare vid IFN, intervjuas gällande detta i SVT:s Rapport.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-16
Press Freedom, Market Information, and International Trade
Påverkar kvaliteten på information internationell handel? Vi visar teoretiskt hur företag som saknar trovärdig information kan begränsa sin export. Genom att studera bilaterala exportflöden mellan en…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-03-10
What Happens when Municipalities Run Corporations? Empirical Evidence from 290 Swedish Municipalities
Antalet kommunala bolag i Sverige har nästan tredubblats sedan 1970-talet, men antalet varierar kraftigt mellan kommuner. Denna uppsats visar att invånare i kommuner med fler sådana bolag inte är mer…
Working Paper
Publiceringsdatum 2020-09-03
What Happens when Municipalities Run Corporations? Empirical Evidence from 290 Swedish Municipalities
Antalet kommunala bolag i Sverige har nästan tredubblats sedan 1970-talet, men antalet varierar kraftigt mellan kommuner. Denna uppsats visar att invånare i kommuner med fler sådana bolag inte är mer…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-11-02
Ägarbeskattningen och börsföretagens kontrollägande: Från stiftelseägande till kontrollägande via direktägda holdingbolag
Med början under mellankrigstiden kom familjestiftelser att bli allt viktigare som instrument för att utöva ägarkontroll över stora börsnoterade företag i Sverige. Sen slutet av 1980-talet har stiftel…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-15
Ny podd: Kommunala bolag, korruption och konkurrens
I Sverige finns ovanligt många kommunala bolag. De har blivit nästan tre gånger fler sedan 1970-talet och de ägnar sig åt allt från vatten och avlopp till turism och bilreparation.
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-10-26
Risk-Sharing and Entrepreneurship
Offentlig riskdelning genom ett välfärdssystem minskar de negativa riskerna med entreprenörskap och gör att fler individer vågar välja ett osäkert alternativ framför en säker anställning. Men mer omfa…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-02-16
Incentivizing Innovative Entrepreneurship in Quasi-Markets: Theory and Evidence from Sweden’s Schools and Nursing Homes
Många länder, däribland Sverige, har infört kvasimarknader för att främja innovation och ökad effektivitet i välfärdssektorn. Effekterna har dock hittills varit blygsamma. I en analys av de svenska sk…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-05-06
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Female Self-Employment: Prevalence and Performance Effects of Having a High-Income Spouse
Denna studie visar att egenföretagande utgör ett alternativ för kvinnor att stanna kvar på arbetsmarknaden samtidigt som de har kontroll över sitt arbetsschema och sin fritid. Genom att kvarstå på arb…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-07
Coronapandemin, arbetsinkomsterna och välfärdssystemets skyddsgrad. Befolkningens inkomstutveckling under 2020
Coronapandemin har fått stora konsekvenser för samhället i stort och för enskilda personer och företag. Det är både ett resultat av smittspridningen i sig och av de åtgärder som vidtagits för att han[…
Rapport
Publiceringsdatum 2022-03-21
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Entrepreneurship and Regulatory Voids: The Case of Ridesharing
Vi dokumenterar tiden det tog för app-baserade transporttjänster att legaliseras på delstatsnivå i USA. Mindre reglerade delstater genomdrev legaliserande lagstiftning snabbare, vilket tyder på att så…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-03-24
Innovative Entrepreneurship as a Collaborative Effort: An Institutional Framework
Allt innovativt entreprenörskap bygger på samarbete. Uppsatsen åskådliggör detta faktum genom att utförligt presentera och diskutera teorin om innovativa samarbetsblock. För att kunna kommersialisera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-06-08
Entrepreneurship and Regulatory Voids: The Case of Ridesharing
Vi dokumenterar tiden det tog för app-baserade transporttjänster (så kallad ridesharing) att legaliseras på delstatsnivå i USA. Delstater med större regleringsfrihet genomdrev legaliserande lagstiftni…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-29
Collaborative Innovation Blocs and Mission-Oriented Innovation Policy: An Ecosystem Perspective
Den inflytelserika italiensk-amerikanska nationalekonomen Mariana Mazzucato förespråkar omfattande statliga satsningar för att lösa angelägna ekonomiska och samhälleliga problem. Hennes idéer kring up…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2022-04-25
Locka inte hit företag med statliga specialstöd
Statliga subventioner till utländska företag är sällan samhällsekonomiskt försvarbara. För att locka investeringar till Sverige är ett allmänt gott näringslivsklimat viktigare.
Debatt
Publiceringsdatum 2023-04-13
Podd: Hur ska det nya elstödet egentligen fungera?
"Den senaste elräkningen blev dyr för många. Hur kommer regeringens nya elstöd att fungera? Vilka överväganden är viktiga att ta hänsyn till när man ska betala ut ett elstöd till konsumenter? Och vad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-10
Presentation hos SNS Skåne: Hur klarar vi värmen i vinter?
Thomas Tangerås, forskare vid IFN och programchef för forskningsprogrammet Hållbar energiomställning, medverkar i SNS Skånes möte den 14 november. Han presenterar rapporten "Elbrist i storstäderna – e…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-14