Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 472 träffar.
Beteendeekonomi
Detaljhandel
Ekonomisk ojämlikhet
Ekonomisk tillväxt
Globalisering
Hälsoekonomi
Innovation
Internationella investeringar
Opinionsmätningar
Privatiseringar
Olga Lark har disputerat med avhandlingen Globalization, Gender Inequality, and Firm Innovation
Den 26 april disputerade Olga Lark vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, med avhandlingen Globalization, Gender Inequality, and Firm Innovation. Olga har varit affilierad till IFN under hela doktor…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-05-02
EU:s framtid står på spel
Protektionismen tilltar och länder runt om i världen accelererar användandet av statsstöd. Sammanhållningen inom EU står nu på spel och hotar frätas sönder till följd av att tanken på statsstöd vuxit…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-26
Policyseminarium: Deglobalisering och svensk ekonomi
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polari…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-05-09
Hälsotillståndet i den svenska ekonomin
Magnus Henrekson, professor på IFN, samt Jan Blomgren professor i tillämpad kärnfysik, intervjuas i Hotspot om Hälsotillståndet i den svenska ekonomin just nu.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-28
Lars Persson
Professor, vice vd
lars.persson@ifn.se
IFN-forskare
Nonresponse Bias in Trust Surveys
Sveriges höga mellanmänskliga tillit är en tillgång både ekonomiskt och socialt. Dock svarar allt färre på enkätundersökningar om tillit. Vi redovisar resultat från ett experiment som visar att viljan…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-02-23
Ideological Spillovers Across the Atlantic? Evidence from Trump’s Presidential Election
Donald Trump vann överraskande det amerikanska presidentvalet 2016. Gav det vind i seglen för nationalistiska attityder och värderingar i Europa? Vi finner att en motreaktion uppstod direkt efter vale…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-01-19
Podd: Myten om den skenande ojämlikheten
Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Daniel Waldenström, IFN, diskuterar den ekonomiska ojämlikheten i Timbropodden @ekonomernapodd.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-19
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Martin Andersson
Professor
martin.andersson@bth.se
Affilierad forskare
Norio XII
Detta tvådagarsseminarium fokuserar på industriell organisation (IO). Det blir den tolfte workshopen i ordningen och dess övergripande syfte är att stimulera samarbete och utbyte av kunskap mellan nor…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-06-12
Importing Automation and Wage Inequality through Foreign Acquisitions
Utländska förvärv av svenska företag påverkar lönerna oproportionellt negativt för anställda som utför arbetsuppgifter som är exponerade för robotar och mjukvara. Handelspolitik som lockar till sig u…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-04-05
Exchange Rate Sensitivity and the Net Foreign Asset Composition
Denna studie visar att sammansättningen av ett lands utländska nettotillgångar har en inverkan på dess valutas volatilitet. Valutor från länder med mycket utländsk privat skuldfinansiering reagerar va…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-04
Getting the Facts Right on Born Globals
Så kallade born globals är företag som är exportorienterade redan från start. Dessa företag har lyfts fram av regeringen i diskussionen om hur svenska företag ska kunna bli mer internationellt konkurr…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-02-04
The Importance of the First Generic Substitution: Evidence from Sweden
Att en patient först provar att köpa ett generiskt läkemedel minskar sannolikheten betydligt att patienten senare avstår generika. Eftersom effekten kvarstår efter flera köp, har en engångsinterventio…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-04-11
Därför behövs offentlig finansiering till små och innovativa företag
Statliga bolag kritiseras ofta för att slösa skattemedel. Men ledarsidans resonemang om Almi Företagspartner i Jönköpings-Posten 20 november missar grundläggande fakta. Genom att erbjuda lån och ägark…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-11-30
Seminarium och boklansering: Missioner för tillväxt och innovation?
Ekonomisk turbulens, pandemi och klimatförändringar har banat väg för en industripolitikens renässans. Särskilt idén att samhället kan organiseras kring stora uppdrag (”missions”) har anammats av mång…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-02-22
Moonshots and the New Industrial Policy: Questioning the Mission Economy
The notion that society should be organized around large so-called missions has gained momentum in public debate, and the reemergence of active industrial policy across the world has been inspired by…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-02-22
Learning from Overrated Mission-Oriented Innovation Policies: Seven Takeaways
This chapter integrates findings from several different case studies on mission-oriented innovation policies (MOIPs) and makes use of the existing literature to briefly describe three other missions:…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-02-22
To Be or Not to Be: The Entrepreneur in Neo-Schumpeterian Growth Theory
Den så kallade neo-schumpeterianska tillväxtteorin anses ha återinfört entreprenören i den nationalekonomiska huvudfåran. Vi visar att så inte är fallet. Utfallet av innovationssatsningar antas vara k…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-01-02