Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 429 träffar.
Arbetsrätt
Corona
Ekonometri
Elmarknad
Företagsfinansiering
Immateriella rättigheter
Skola
Telekom
Tillit
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Vad finns det för anledning att vara med i facket?
Lagstiftning spelar en mindre roll för att reglera arbetsmarknaden i Sverige än i de flesta andra länder. I stället utmärks den svenska arbetsmarknadsmodellen av omfattande självreglering genom kollek…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-01-27
Ledare: Rätt att ge företagen fortsatt stöd
Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, omnämns i en ledare i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-01-18
3:12-regelverket ger stora regionala klyftor
Fåmansaktiebolag, dvs företag där fyra eller färre ägare äger minst 50 procent, står för ca 80 procent av de sysselsatta i privat sektor. Sedan början av 2000-talet har lönsamheten i dessa bolag ökat…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2022-11-25
Non-Financial Liabilities and Effective Corporate Restructuring
Många företag har stora icke-finansiella åtaganden, såsom hyres- och leasingavtal. I ett fåtal länder är det möjligt att frångå sådana avtal vid en företagsrekonstruktion. Vi visar teoretiskt att en s…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-10-30
How Is Mobile Broadband Intensity Affecting CO2 Emissions? – A Macro Analysis
Artikeln undersöker sambandet mellan mobil bredbandsintensitet och koldioxidutsläpp globalt. Studien baseras på data från 181 länder för perioden 2002–2020. Resultaten visar på en initial ökning av ko…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-02-13
Consistent Subsets: Computing the Houtman-Maks Index in Stata
Ett grundläggande antagande i nationalekonomi är att individer fattar rationella konsumtionsbeslut. Denna uppsats introducerar ett nytt kommando i datorprogrammet Stata för att mäta graden av rational…
Working Paper
Publiceringsdatum 2022-12-01
Power Against Random Expenditure Allocation for Revealed Preference Tests
Ett centralt begrepp inom nationalekonomisk forskning är hypotesen om nyttomaximering. Till exempel utgår mycket forskning från antagandet att konsumenter allokerar pengar i syfte att maximera nyttan.…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-06-16
Consistent Subsets: Computing the Houtman-Maks Index in Stata
Ett grundläggande antagande i nationalekonomi är att individer fattar rationella konsumtionsbeslut. Denna uppsats introducerar ett nytt kommando i datorprogrammet Stata för att mäta graden av rational…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-06-29
Lars Calmfors kommenterar på seminariet "Sympatiåtgärder – under press?"
Lars Calmfors, Stockholms universitet och IFN, var inbjuden att kommentera på det seminarium om "Sympatiåtgärder - under press?" som arrangerades av Stockholm Centre for Commercial Law, Stockholms uni…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-23
”Fackliga upprop kan förändra branschen”
Techanställdas krav på kollektivavtal, som lyst med sin frånvaro på flera stora bolag, handlar delvis om en konjunktureffekt. Men effekterna kan bli permanenta, säger Per Skedinger, forskare vid IFN,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-22
Lars Calmfors: ”Löneökningar på 3,5 procent rimliga”
Fack och arbetsgivare inom industrin förhandlar just nu intensivt för att nya avtal ska bli klara innan de gamla löper ut på fredag kväll. Löneökningarna i industrin blir sedan en norm – ett märke –…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-29
Per Skedinger presenterade Pluskommissionens första rapport
På ett seminarium den 17 oktober som arrangerades av Pluskommissionen och Skandia presenterade Per Skedinger sin rapport "Fler seniorer på arbetsmarknaden – ett plus för Sverige?".
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-10-21
17 juni 2020 – LAS och arbetsrätten – vad säger forskningen?
Den redan i förväg omdebatterade utredningen om LAS och arbetsrätten underkändes av ansvarig minister och skapade stor politisk debatt. Men vad säger forskningen om Lagen om anställningsskydd, LAS, oc…
Klokare med krisen?
Hur bra hanterar egentligen Sverige ekonomiska kriser och vilka lärdomar borde vi dra av dessa? Fredrik Heyman, Lars Persson och Pehr-Johan Norbäck, alla forskare vid IFN, diskuterar just detta i sin…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-11-14
Klokare med krisen?
Hur bra hanterar egentligen Sverige ekonomiska kriser och vilka lärdomar borde vi dra av dessa? Under coronapandemin drabbades Sverige av en av de största negativa ekonomiska chockerna sedan andra vär…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-11-14
Att arbeta med utbildning efter corona: Digital undervisnings inverkan på arbete och motivation
Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) bjuder in till seminariet "Att arbeta med utbildning efter corona: Digital undervisnings inverkan på arbete och motivation".
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-11-20
Attityder och beteenden under covid-19-pandemin
Sverige valde en annan väg under pandemin. Men vad tyckte egentligen svenskarna om strategin och hur utvecklades synen på strategin över tiden? Vad kännetecknar de som fann de svenska åtgärderna tillr…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2021-09-22
International Jurisdiction over Standard-Essential Patents
Innehavare av patent som krävs för att kunna uppfylla en industriell standard, s.k. standard-essentiella patent, är ofta förpliktade att göra dessa tillgängliga till ”rimliga” villkor. Denna studie be…
Working Paper
Publiceringsdatum 2020-01-07
Inventions, Commercialization Strategies and Knowledge Spillovers in SMEs
Denna artikel visar att kommersialiseringsstrategin av uppfinningar är sammankopplad med storleken på teknologispridning, mätt som patentciteringar. Effekten är större då patent säljs eller licensiera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11