Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 534 träffar.
Bolagsstyrning
Delningsekonomi
Ekonomisk historia
Energi
Familjeföretag
Handelsavtal
Kontraktsteori
Politiskt beteende
Skatter
Niklas Wykman finansmarknadsminister
Niklas Wykman, doktorand vid Örebro universitet och affilierad till IFN, har utsetts till finansmarknadsminister i den nya regeringen.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-10-18
Niklas Wykman
Doktorand
niklas.wykman@gmail.com
Doktorand
Nu måste den borgerliga regeringen ta ansvar för Hybritprojektet
När någonting kallas för en grön satsning har kritiska frågor ansetts opassande, vilket banat väg för beslutsunderlag med svag verklighetsförankring. Hybritsatsningen riskerar bli en ny grön bubbla,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-23
The Taxation of Industrial Foundations in Sweden (1862–2018)
Denna uppsats undersöker hur beskattningen av allmännyttiga stiftelser har utvecklats över tid. Denna typ av stiftelser är skattemässigt gynnade. Om man tar hänsyn till kravet som dessa stiftelser har…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-04-14
Stort bonuslyft för svenskarna med bäst inkomst under pandemin
Daniel Waldenström, IFN, intervjuas av Ekot om sin rapport för Skatteverket som visar hur inkomsterna förändrats under pandemin.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-06-29
Ägarbeskattningen och börsföretagens kontrollägande: Från stiftelseägande till kontrollägande via direktägda holdingbolag
Med början under mellankrigstiden kom familjestiftelser att bli allt viktigare som instrument för att utöva ägarkontroll över stora börsnoterade företag i Sverige. Sen slutet av 1980-talet har stiftel…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-15
”Plakatpolitik har tagit över i reformlandet Sverige”
Våra politiker blir dessutom allt yngre. Det är inte alltid en nackdel, åldern har också vissa fördelar vad det gäller förmågan att sträcka ut en hand. Samtidigt blir det politiska landskapet alltmer…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-03
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Skattesystemet har gynnat flyt istället för flit
Höga inkomstskatter och skatter som bromsar utvecklingen - det är några områden som IFN:s nya skatteforskningsprogram ska inriktas mot. Daniel Waldenström, programchef och professor vid IFN, intervjua…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Hur påverkas vår ekonomi av att Sverige inte har euro?
Innan folkomröstningen 2003, utreddes frågan om Sverige skulle gå med i euron eller inte, grundligt. Hör Lars Calmfors, forskare vid IFN, i Sveriges Radio Studio Ett, om varför man kom fram till att S…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-09-14
Replik: Hybrit handlar inte om höger eller vänster
Det är för oss obegripligt hur de statliga satsningarna på vätgasbaserat stål kan reduceras till en ideologisk fråga där skeptiker etiketteras som nyliberaler eller höger. Det skriver bland annat Magn…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-25
Joacim Tåg
Professor, Programchef
joacim.tag@ifn.se
IFN-forskare
Svensk reformtorka förvärrar krisen - "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar författarna på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfärdsstat som vi var tidigare”, säge…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-06
Här är reformerna som får fart på Sverige igen
Flera toppekonomer vill få fart på Sveriges ekonomi och skrota överskottsmålen. Utifrån det säger Lars Calmfors, forskare vid IFN, till Tidningen Näringslivet att han tycker att regerings reformtempo…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-15
Vad hände med Sveriges reformförmåga?
Välkommen på lansering den 4 april av rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?", där författarna konstaterar att flera förutsättningar för reformförmågan har försämrats under senare år och dis…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-04-04
Forskning om familjeföretag uppmärksammas
På IFN pågår sedan en tid tillbaka ett nytt forskningsprojekt om familjeföretagens betydelse för näringslivets utveckling och balans. Dagens Nyheter uppmärksammar forskningen i en intervju med Lars Pe…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-09-09
Strukturomvandling i ekonomiska kriser: familjeföretagens roll
Familjeföretag är mer motståndskraftiga i ekonomiska kristider, och de är viktiga i hela landet. Det visar ny forskning som Lars Persson, professor och vice vd på IFN, presenterade på ett policysemina…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-11-30
IFN medverkade på riksdagsseminarium
Lars Persson, forskare vid IFN, deltog på ett riksdagsseminarium och diskuterade familjeföretagens betydelse inom svenskt näringsliv. Lars beskrev forskningsresultat från IFN:s forskning om familjeför…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-11-08
Var är de ryssvenska tillgångarna?
Magnus Henrekson, IFN, omnämns i en ledare i Smålandsposten.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-05-18