Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 509 träffar.
Bolagsstyrning
Corona
Energi
Entreprenörskap
Hushållens ekonomi
Metodfrågor
Riskhantering
Teknisk förändring och utveckling
Äldreomsorg
Joacim Tåg
Professor, Programchef
joacim.tag@ifn.se
IFN-forskare
Spencer Bastani
Professor
spencer.bastani@ifau.uu.se
Affilierad forskare
Pär Holmberg ingår i referensgrupp för utredning om finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer
Pär Holmberg är, tillsammans med andra forskare och tjänstemän, med i referensgruppen för regeringens utredning ”Finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer”.
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-02-23
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Ny bok om privatiserad välfärd
Sverige är ett land med omfattande skattefinansierad välfärd. Något som är mindre känt internationellt är att en stor del av dessa tjänster utförs i privat regi av vinstdrivande företag.
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-01-20
The Global Logistic Chain Under Siege in a Post-Covid Era
Denna studie analyserar vad kopplingen mellan finanskris och teknologiskifte betyder för globaliseringen efter covid19-pandemin. Vår slutsats är att kapplöpningen mellan länder om kvalificerade jobb ‒…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-09-15
Ägarbeskattningen och börsföretagens kontrollägande: Från stiftelseägande till kontrollägande via direktägda holdingbolag
Med början under mellankrigstiden kom familjestiftelser att bli allt viktigare som instrument för att utöva ägarkontroll över stora börsnoterade företag i Sverige. Sen slutet av 1980-talet har stiftel…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-15
Why Big Data Can Make Creative Destruction More Creative – But Less Destructive
Användning av maskininlärning på stora mängder data, s.k. Big Data, förbättrar företagens effektivitet. Men detta stärker också etablerade företags marknadsmakt, vilket kan hämma entreprenörskapet i e…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-02-22
Inventions, Commercialization Strategies and Knowledge Spillovers in SMEs
Denna artikel visar att kommersialiseringsstrategin av uppfinningar är sammankopplad med storleken på teknologispridning, mätt som patentciteringar. Effekten är större då patent säljs eller licensiera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11
Why Generative AI Can Make Creative Destruction More Creative But Less Destructive
Användning av maskininlärning på stora mängder data, s.k. Big Data, förbättrar företagens effektivitet. Men detta stärker också etablerade företags marknadsmakt, vilket kan hämma entreprenörskapet i e…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11
Female Self-Employment: Prevalence and Performance Effects of Having a High-Income Spouse
Denna studie visar att egenföretagande utgör ett alternativ för kvinnor att stanna kvar på arbetsmarknaden samtidigt som de har kontroll över sitt arbetsschema och sin fritid. Genom att kvarstå på arb…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-07
Lars Oxelheim
Professor
lars.oxelheim@ifn.se
Affilierad forskare
SVT utmålar kapitalister som gröna klimathjältar
De så kallade gröna industrierna i Norrland slipper kritiska frågor i SVT. Det ger utrymme för smarta riskkapitalister att både höja sitt anseende och åtnjuta offentliga stöd, skriver Magnus Henrekson…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-05-26
Podd: Hur ska det nya elstödet egentligen fungera?
"Den senaste elräkningen blev dyr för många. Hur kommer regeringens nya elstöd att fungera? Vilka överväganden är viktiga att ta hänsyn till när man ska betala ut ett elstöd till konsumenter? Och vad…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-10
Presentation hos SNS Skåne: Hur klarar vi värmen i vinter?
Thomas Tangerås, forskare vid IFN och programchef för forskningsprogrammet Hållbar energiomställning, medverkar i SNS Skånes möte den 14 november. Han presenterar rapporten "Elbrist i storstäderna – e…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2022-11-14
The Socioeconomics of Wind Power Expansion: Evidence from Sweden
Personer som bor nära vindkraftverk har i genomsnitt lägre inkomster och kortare utbildning jämfört med riksgenomsnittet. Vi visar även att sannolikheten att få en ansökan om vindkraftverk godkänd min…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-11-26
Att lära ut ekonomi genom Kalle Anka
För att lyfta ungas ekonomikunskaper har Andreas Bergh tillsammans med Story House Egmont tagit fram ett album med fyra Kalle Anka-serier med pengar som centralt tema. Erik Zsiga har intervjuat Andrea…
Nyhet
Publiceringsdatum 2024-12-10
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Det svenska experimentet
Mårten Blix, IFN, intervjuas i och Henrik Jordahl, IFN och Örebro universitet, omnämns i The Economists magasin Världen om.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-07-02
Children of Workers Impacted by Automation Are More Likely To Experience Lower Income Mobility
A new empirical study examines whether advancements in automation and robotics have affected intergenerational income mobility. The authors find that parents’ exposure to new technologies is associate…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2023-04-27