Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 464 träffar.
Artificiell intelligens
Covid-19
Diskriminering
Innovation
Institutionell ekonomi
Migration
Penningpolitik
Privatiseringar
Skatter
Olle Hammar
Fil.dr
olle.hammar@ifn.se
Affilierad forskare
Skatteexperten dömer ut svensk inkomstskatt
Daniel Waldenström, ekonomiprofessor på IFN och skatteexpert, intervjuas i Dagens Industri. Han dömer ut höga inkomstskatter och förmögenhetsskatt – men tror att dagens skattetryck är här för att stan…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-08-20
Den moderna penningteorin synad
Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2022-03-29
Experter: Skatterna regeringen måste sänka nu
Regeringen har chansen att minska det skadliga svenska skattetrycket i vårbudgeten, menar experter. ”Det finns ett ovanligt stort utrymme för reformer den här gången”, säger nationalekonomen Jacob Lun…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-04-11
Institutions as Predictors of Government Discrimination
Inte bara företag utan också stater diskriminerar. Vi relaterar mått på statlig diskriminering av olika grupper till mått på institutioner och kultur. Vi finner att stater ägnar beter sig mindre diskr…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-07-02
Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckli…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-04-23
AI, Automation, and Taxation
Denna uppsats analyserar hur AI och automatisering påverkar ekonomin. Den sammanfattar den empiriska forskningen inom området och diskuterar hur skattesystemet kan behöva anpassas till förändringarna.…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-10-03
Hur har Covid-19-pandemin påverkat skatteintäkter och arbetsinkomster?
I denna rapport studeras Coronapandemins inverkan på den svenska ekonomin genom dess effekter på skatteinbetalningar från företag och individer samt på inkomsternas fördelning i den yrkesaktiva befolk…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-07-02
Pandemin och pengarna – en ESO-rapport om inkomster, skatter, fördelning och stödåtgärder under covid-19
I den här rapporten till ESO analyserar Nikolay Angelov och Daniel Waldenström coronapandemins ekonomiska effekter för företag och individer i Sverige. Rapporten visar att de negativa effekterna, mätt…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-05-24
Mass Migration and Technological Change
Vi studerar effekterna av utvandringen från Sverige under 1800-talet på teknologisk förändring hemmavid. Vi finner att emigration ledde till en ökning i ny teknologi på de platser migranterna lämnade…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-10-11
Improved Framework Conditions for a More Entrepreneurial, Innovative and Resilient EU
EU:s innovationskraft och entreprenörskap måste stärkas både för att möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen och för att råda bot på Unionens oförmåga att skapa och upprätthålla sysselsättning o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-03-25
Academic Freedom, Institutions and Productivity
Akademisk frihet brukar försvaras på principiell grund. Kan den även försvaras av ekonomiska skäl? Vi finner att graden av akademisk frihet i sig är svagt relaterad till produktivitetstillväxt, men at…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-09-21
Innovative Entrepreneurship as a Collaborative Effort: An Institutional Framework
Allt innovativt entreprenörskap bygger på samarbete. Uppsatsen åskådliggör detta faktum genom att utförligt presentera och diskutera teorin om innovativa samarbetsblock. För att kunna kommersialisera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-06-08
Academic Freedom, Institutions, and Productivity
Akademisk frihet brukar försvaras på principiell grund. Kan den även försvaras av ekonomiska skäl? Vi finner att graden av akademisk frihet i sig är svagt relaterad till produktivitetstillväxt, men at…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-04-06
Collaborative Innovation Blocs and Mission-Oriented Innovation Policy: An Ecosystem Perspective
Den inflytelserika italiensk-amerikanska nationalekonomen Mariana Mazzucato förespråkar omfattande statliga satsningar för att lösa angelägna ekonomiska och samhälleliga problem. Hennes idéer kring up…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2022-04-25
Affilierad forskare
Cost-Saving Minting Technology: Recurrent Overstriking of Bracteates
Under medeltiden försökte man att effektivisera myntningen genom att överprägla gamla mynt. Detta misslyckades för tvåsidiga mynt med traditionell teknologi, ty mynten ökade i diameter och blev alltfö…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-08-22
IFN-forskare
IFN forskare kritiserar förslag på slopad matmoms
Eftersom matpriserna rusat de senaste månaderna, tycker nu både Miljöpartiet och Vänsterpartiet att man borde överväga att slopa momsen på mat. Men slopad matmoms är inget bra sätt att hjälpa låginkom…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-27
Så smyger politiker igenom nya skatter – ”Vilseleder skattebetalarna”
Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarnas förening, Jacob Lundberg, forskare vid IFN och Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, kommenterar det svenska skattetrycket i Tidningen…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-02-19