Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 284 träffar.
Arv och gåvor
Delningsekonomi
Diskriminering
Handelsavtal
Industriell organisation
Inkomstförsäkringar
Internationell ekonomi
Migration
Offentlig ekonomi
Penningpolitik
IFN-forskare
Den kalla handen
Under 2020 lämnade avlidna i Sverige 1,4 miljarder kr i testamentsgåvor till olika välgörande ändamål (Giva Sverige 2021). Detta givande är anmärkningsvärt på flera sätt. Närmare 100 000 personer avle…
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-08
Den moderna penningteorin synad
Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2022-03-29
Press Freedom, Market Information, and International Trade
Påverkar kvaliteten på information internationell handel? Vi visar teoretiskt hur företag som saknar trovärdig information kan begränsa sin export. Genom att studera bilaterala exportflöden mellan en…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-03-10
Ledare: Den svaga kronan är ett mysterium – och de förklaringar som levereras håller inte måttet
Många anklagar Riksbanken för den sjunkande kronan, men Sveriges penningpolitik har inte varit mer expansiv än andras och det finns inget stöd för tesen att centralbanker kan ”prata ner” eller ”prata…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-07-08
Podd: Gratislunch eller springnota?
Lars Calmfors, professor emeritus vid IIES och forskare vid IFN, medverkar i podden Kreditvärden.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-04-03
”Locka inte hit företag med statliga specialstöd”
Statliga subventioner till utländska företag är sällan samhällsekonomiskt försvarbara. För att locka investeringar till Sverige är ett allmänt gott näringslivsklimat viktigare, skriver Fredrik Sjöho…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-04-13
BRICS-länderna blir dubbelt så många – vill utmana västs makt över världsekonomin
Samarbetsorganisationen BRICS, som vill vara en motpol till västlig dominans i världen– blir dubbelt så stor från och med nästa år. Hör bland annat Fredrik Sjöholm, vd och forskare vid IFN, diskutera…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-25
Locka inte hit företag med statliga specialstöd
Statliga subventioner till utländska företag är sällan samhällsekonomiskt försvarbara. För att locka investeringar till Sverige är ett allmänt gott näringslivsklimat viktigare.
Debatt
Publiceringsdatum 2023-04-13
Where do Ukrainians want to go? Migration aspirations and destination-country preferences in Ukraine
Since the beginning of the full-scale war one year ago, eight million Ukrainians have left the country. But how many Ukrainians want to leave the country permanently? And to which destination countrie…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-27
Doktorand
Ny ESO-rapport: Balansen mellan Riksbanken och Finansen
På ett seminarium hos ESO den 19 september presenterade Lars Calmfors, Institutet för internationell ekonomi (IIES), Stockholms universitet, och Institutet för Näringslivsforskning (IFN), John Hassler…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-09-20
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje?
Hur kan bankerna skörda jättevinster trots växande kundmissnöje? Detta kommenterar Matilda Orth, nationalekonom och forskare på IFN, i en intervju med Omni Ekonomi.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-07
Calmfors vill se ny utredning om euron
Senast ett svenskt euromedlemskap utreddes var 1996. Lars Calmfors, professor vid IFN, som var ordförande för den så kallade ”Calmforsrapporten” tycker att det är hög tid att utreda frågan igen. ”…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-01
Bör överskottsmålet ersättas av ett underskottsmål?
Önskemål om temporära utgiftsökningar, t ex för klimatinvesteringar, under kommande år kan motivera att överskottsmålet för offentlig sektors finansiella sparande ersätts med ett underskottsmål på 0,5…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2024-01-31
International Trade and Labor Market Integration of Immigrants
Internationell handel kräver kunskap om utländska preferenser, distributionssystem, lagar och regler. Företag kan tillgodogöra sig denna kunskap genom att anställa personer som invandrat från dessa lä…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-06-17
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Olga Lark
Fil.dr
olga.lark@vti.se
Affilierad forskare
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29