Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 333 träffar.
Bolagsstyrning
Corona
Ekonometri
Familjeföretag
Företagsfinansiering
Konkurrenspolitik
Minimilöner
Patent
Sociala normer
Utbildning
Joacim Tåg: ”Så kan Österbotten attrahera fler internationella företag”
Joacim Tåg, IFN, skriver om coronakrisen i en krönika i österbottniska Vaasa Insider.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-07-13
Så kan Österbotten attrahera fler internationella företag
En aktiv näringslivspolitik där tre punkter står i fokus är av stor betydelse för om Österbotten som region ska bli en av coronakrisens vinnare.
Debatt
Publiceringsdatum 2021-07-12
Joacim Tåg
Professor, Programchef
joacim.tag@ifn.se
IFN-forskare
The Impact of Founders on Information Asymmetry vis-à-vis Outside Investors: Evidence from Caribbean Offshore Tax Havens
Denna studie visar att transaktionskostnaderna för att införskaffa externt aktiekapital till följd av reducerad informationsasymmetri blir lägre för företag där grundaren behåller sitt ägande. Transak…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-23
Forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen: Slutredovisning avseende juli 2016–juni 2021
Svensk ekonomi är sedan länge i hög grad internationellt integrerad – ett resultat av den globaliseringsprocess som tog fart efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Dessutom har den snabba…
Övrigt
Publiceringsdatum 2021-10-19
Ägarbeskattningen och börsföretagens kontrollägande: Från stiftelseägande till kontrollägande via direktägda holdingbolag
Med början under mellankrigstiden kom familjestiftelser att bli allt viktigare som instrument för att utöva ägarkontroll över stora börsnoterade företag i Sverige. Sen slutet av 1980-talet har stiftel…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2021-12-15
Municipally Owned Corporations in Sweden: A Cautionary Tale
Antalet kommunala bolag i Sverige har ökat kraftigt sedan 1970-talet och är nu över 1 700. I artikeln beskrivs en rad problem med bolagisering av kommunal verksamhet, såsom ökade korruptionsrisker, ok…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-10-02
From Epidemic to Pandemic: Did the COVID-19 Outbreak Affect High School Program Choices in Sweden?
Vi undersöker hur coronapandemin påverkade svenska ungdomars val av gymnasieprogram. Pandemin och de restriktioner som infördes ledde till en kraftig försämring av arbetsmarknaden och minskad efterfrå…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-29
CEO Health
Vi visar att vd:ar i genomsnitt har bättre mental och fysisk hälsa än medelsvensken. Trots detta har var tredje vd en fysisk diagnos och var tolfte en mental. God hälsa är en förutsättning för att nå…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-05-25
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
Varning: Forskare väljer bort Sverige
Med engelska som forskningsspråk ratas frågor som är unikt svenska. Det riskerar att sänka kunskapsnivån om svensk ekonomi, med negativa följder för demokratin, skriver nationalekonomerna Magnus Henre…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-01-13
Ny podd: Kommunala bolag, korruption och konkurrens
I Sverige finns ovanligt många kommunala bolag. De har blivit nästan tre gånger fler sedan 1970-talet och de ägnar sig åt allt från vatten och avlopp till turism och bilreparation.
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-10-26
Moral Consensus and Antiestablishment Politics
Konventionella förklaringar till att partier utanför den politiska huvudfåran har vuxit har antagit att dessa partiers väljare drivs av nationalism och ekonomisk oro. Denna uppsats hävdar i stället at…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-05-20
Grading Bias and the Leaky Pipeline in Economics: Evidence from Stockholm University
Vi finner att anonyma tentor ökar kvinnors betyg relativt mäns med 0.1 standardavvikelser på grundkursen i nationalekonomi vid Stockholms universitet, vilket inte kan förklaras av att kvinnor har fått…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-08-30
Therese Nilsson
Professor
therese.nilsson@ifn.se
IFN-forskare
Affilierad forskare
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10
The Economics behind the Directive on Adequate Minimum Wages in the EU: Why Differentiated Integration is a Better Option
Detta kapitel granskar den underliggande ekonomiska analysen i Europeiska unionens direktiv om minimilöner. Slutsatsen är att EU borde ha övervägt andra och mer differentierade politiska åtgärder än m…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-11-07