Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 450 träffar.
Arbetsmarknad
Arv och gåvor
Handelspolitik
Innovation
Internationella investeringar
Investeringsskyddsavtal
Konsumtion
Kriminalitet
Marknadsregleringar
Väljarbeteende
Henrik Horn
Professor
henrik.horn@ifn.se
IFN-forskare
IFN-forskare
6th Nordic Initiative for Corporate Economics (NICE) Conference i Uppsala
Den 19–20 augusti arrangeras den 6:e konferensen i serien Nordic Initiative for Corporate Economics (NICE), denna gång i Uppsala. Från IFN medverkar bl.a. Lars Persson som också är en av initiativtaga…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-08-19
Välbehövt regn kom för sent – ovädret Hans stjälper snarare än hjälper skörden
För jordbruket präglades sommaren av först för lite regn, sedan för mycket. Shon Ferguson, affilierad forskare vid IFN, säger till SVT att regnet kom för sent. Snarare kommer mer regn försena skörden,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-09
Investment Treaties and the Replacement of Stranded Investment
Hotet mot den biologiska mångfalden ses alltmer som ett av mänsklighetens största problem. För att hejda detta hot krävs global utfasning av skadlig produktion och att den ersätts av nyinvesteringar.…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-11-22
Investment Treaties and the Threat to Biodiversity
Minskningen av biologisk mångfald hotar mänskligheten enligt FN. För att hindra fortsatt försämring måste en stor mängd investeringar fasas ut. Utländska investeringar skyddas dock ofta av investering…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-06-27
Investor-State vs. State-State Dispute Settlement
Internationella investeringsskyddsavtal har ofta kritiserats. Särskilt ifrågasatt är att de tillåter utländska privata investerare att stämma värdländer, vilket sägs leda till alltför många stämningar…
Working Paper
Publiceringsdatum 2018-11-14
The Effects of Electronic Monitoring on Offenders and their Families
Användningen av fotboja som brottspåföljd utvidgades i Sverige 1997. Denna studie visar att fotboja inte bara minskar återfallsrisken utan också förbättrar sysselsättning och inkomster, vilket gör sam…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-11-15
Importing Automation and Wage Inequality through Foreign Acquisitions
Utländska förvärv av svenska företag påverkar lönerna oproportionellt negativt för anställda som utför arbetsuppgifter som är exponerade för robotar och mjukvara. Handelspolitik som lockar till sig u…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-04-05
Energistadgefördragets nytta för EU ‒ ekonomiska konsekvenser mot bakgrund av EU:s ambitioner i klimatpolitiken
En kontroversiell fråga i EU-samarbetet under senare år har varitinvesteringsskydden för utlandsinvesteringar, inte minst i samband medförhandlingarna om ett nytt handelsavtal (det så kallade TTIP) me…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-08
The Energy Charter Treaty and EU-Growth Policies
The basic policy tool for increasing FDI is international investment agreements (IIAs), state-to-state treaties that protect FDI against host country policy measures. This note focuses on the IIA of m…
Rapport
Publiceringsdatum 2021-12-09
The Intergenerational Effects of Parental Incarceration
Denna studie visar att barn vars förälder dömts till fängelse klarar sig sämre i skolan och har en ökad risk för egen kriminalitet i tonåren. Som unga vuxna har de också svårare att etablera sig på ar…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-11-15
The Intergenerational Effects of Parental Incarceration
Denna studie visar att barn vars förälder dömts till fängelse klarar sig sämre i skolan och har en ökad risk för egen kriminalitet i tonåren. Som unga vuxna har de också svårare att etablera sig på ar…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-11-25
Så hamnade Sveriges tillväxt i botten – här är vägen tillbaka
EU halkar efter globalt och Sverige rasar i OECD:s välståndsliga. Tidningen Näringslivet bad tre experter att reda ut hur illa läget är och vad som kan vända utvecklingen.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2024-06-12
Policyseminarium: Deglobalisering och svensk ekonomi
Efter decennier av stadigt ökande globalisering är världen på väg in en ny fas. Kina, USA och EU går mot mer nationell slutenhet och att präglas mer av statlig industripolitik. Världen blir mer polari…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2023-05-09
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
Matilda Orth
Docent
matilda.orth@ifn.se
IFN-forskare
Tolerating Losses for Growth: J-Curves in Venture Capital Investing
Hur påverkar investerares förmåga att tåla förluster tillväxten hos nystartade företag? Vår studie undersöker detta genom att presentera en teori om J-kurvor i riskkapitalinvesteringar och visa hur ko…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-08-27
Hur påverkas näringslivet av generativ AI?
I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckli…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2024-04-23