Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 319 träffar.
Arv och gåvor
Delningsekonomi
Ekonomisk politik
Immateriella rättigheter
Innovation
Konsumtion
Marknadsregleringar
Minimilöner
Privatiseringar
Välbehövt regn kom för sent – ovädret Hans stjälper snarare än hjälper skörden
För jordbruket präglades sommaren av först för lite regn, sedan för mycket. Shon Ferguson, affilierad forskare vid IFN, säger till SVT att regnet kom för sent. Snarare kommer mer regn försena skörden,…
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-08-09
Inventions, Commercialization Strategies and Knowledge Spillovers in SMEs
Denna artikel visar att kommersialiseringsstrategin av uppfinningar är sammankopplad med storleken på teknologispridning, mätt som patentciteringar. Effekten är större då patent säljs eller licensiera…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2024-06-11
Så ska Sverige återigen bli en forskningsnation i världsklass
Roger Svensson medverkar i SNS seminarium om hur Sverige återigen ska bli en forskningsnation i världsklass. I seminariet sammanfattas lärdomar från SNS forskningsprojekt Högre utbildning och forsknin…
Kalenderhändelse
Publiceringsdatum 2025-02-14
Patent Value Indicators and Technological Innovation
Patent kvalitetsjusteras här i syfte att mäta teknologiska innovationer. Sannolikheten för innovation samvarierar positivt med både längden på patentförnyelsen och patentfamiljens storlek, men bara sv…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2022-03-31
Sverige möts - matprischocken
På ett år har matpriserna rusat i höjden. Matprischocken och frågeställningar runt denna diskuteras i en direktsänd debatt, Sverige möts, i SVT, där Daniel Waldenström, forskare vid IFN, medverkar.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-03-15
18 februari 2021 – Det svenska välfärdsexperimentet
I en ny bok sammanställer Mårten Blix och Henrik Jordahl forskningen om privatiserade välfärdstjänster. Boken lanserades vid ett webbinarium den 16e februari och den här podden är ett komplement till…
Till gigekonomins försvar
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern. Men gigekonomin är här för att stanna. Hur kan politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den…
Bok
Publiceringsdatum 2022-11-14
Emil Bustos
Ekon.dr
emil.bustos@ifn.se
Affilierad forskare
Matilda Orth
Fil.dr
matilda.orth@ifn.se
IFN-forskare
Perceptions of Inherited Wealth and the Support for Inheritance Taxation
Vi använder ett randomiserat informationsexperiment för att studera hur folks attityd till arvsskatt påverkas av deras kunskap om ärvda förmögenheter i samhället. Resultaten visar att information gör…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-03-29
The Last Will: Estate Divisions as a Testament of to Whom Altruism is Directed
We use data on estate divisions to study to whom altruistic preferences are directed. Insofar bequests are given without the prospect of future personal benefits in mind, they are presumably intrinsic…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-09
Bottom-Up Policies Trump Top-Down Missions
EU, nationella regeringar och regionala beslutsfattare inför allt fler riktade politiska åtgärder med större budgetar och högre förväntningar på att detta ska leda till framgångsrik innovation och för…
Working Paper
Publiceringsdatum 2023-09-28
Moonshots and the New Industrial Policy: Questioning the Mission Economy
Storskaliga statliga program och interventionistisk industripolitik genomförs i många västländer utan några större ansatser till genomlysning. I en kommande antologi granskas denna strategi kritiskt o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-01-09
Bottom-Up Policies Trump Top-Down Missions
Mission-oriented innovation policies are becoming increasingly popular among policymakers and scholars. We maintain that these policies are based on an overly mechanistic view of innovation and econom…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2024-02-22
Podd: Vad händer om Sverige inför euron?
Debatten om euron är återigen på agendan och Lars Calmfors, professor på IFN, intervjuas i podden Kapital om vad detta skulle innebära för Sverige.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2023-02-06
Erik Lundin
Fil.dr
erik.lundin@ifn.se
IFN-forskare
Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"
I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfär…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-06
Professor: EU ignorerar minimilönernas negativa effekter
Per Skedinger, IFN, intervjuas i Tidningen Näringslivet.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-10-05
Maximalt önsketänkande? En kritisk granskning av EU:s minimilönedirektiv
EU-kommissionens förslag till minimilönedirektiv, vars slutversion väntas under våren 2022, syftar till att säkerställa en adekvat lägsta lön för alla arbetstagare i unionen och att därigenom motverka…
Artikel på svenska
Publiceringsdatum 2022-03-18
Ekonomipriset säger inget om svenska minimilöner
Årets Nobelpris i ekonomi har missuppfattats av många i svenska medier. De missar att David Cards forskningsrön om minimilöner är inte överförbara till svenska förhållanden.
Populärvetenskap
Publiceringsdatum 2021-12-10