Ämnesområdessökning
Här söker du fram forskare utifrån ämnesområden du är intresserad av att veta mer om. Klicka på de ämnesområden du är intresserad av, så listas forskare och forskning samt forskningsrelaterade artiklar nederst på sidan.
Filtrera ut specifikt innehåll inom ämnesområde
Öppna filtrering
Stäng filtrering
Din filtrering gav 666 träffar.
Arbetsmarknad
Arv och gåvor
Beteendeekonomi
Covid-19
Digitalisering
Innovation
Kulturekonomi
Skola
Subventioner i näringslivet
Utbildning
Ny studie: Coronapandemin påverkade val av gymnasieprogram
Coronapandemin slog hårt mot arbetsmarknaden och drabbade särskilt serviceinriktade branscher som traditionellt sett anställer många unga. Nu visar en ny studie att detta återspeglades i ungdomars val…
Nyhet
Publiceringsdatum 2021-12-01
From Epidemic to Pandemic: Did the COVID-19 Outbreak Affect High School Program Choices in Sweden?
Vi undersöker hur coronapandemin påverkade svenska ungdomars val av gymnasieprogram. Pandemin och de restriktioner som infördes ledde till en kraftig försämring av arbetsmarknaden och minskad efterfrå…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-11-29
Konkurrens och styrning i den statliga forskningsfinansieringen
Sverige är ett av de OECD-länder som har högst grad av statligt finansierad FoU (0,84 procent av BNP i Sverige, jämfört med 0,6 procent i OECD). Fördelningen av forskningsmedel är ett viktigt politisk…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-05-30
Strukturomvandling under ekonomiska kriser - var covidkrisen annorlunda?
I rapporten utforskar Lars Persson, Fredrik Heyman och Pehr-Johan Norbäck hur olika ekonomiska kriser har påverkat jobbdynamiken och produktivitetsutvecklingen i Sverige, på både nationell och regiona…
Rapport
Publiceringsdatum 2023-11-14
Moonshots and the New Industrial Policy: Questioning the Mission Economy
Storskaliga statliga program och interventionistisk industripolitik genomförs i många västländer utan några större ansatser till genomlysning. I en kommande antologi granskas denna strategi kritiskt o…
Working Paper
Publiceringsdatum 2024-01-09
Collaborative Innovation Blocs and Mission-Oriented Innovation Policy: An Ecosystem Perspective
Den inflytelserika italiensk-amerikanska nationalekonomen Mariana Mazzucato förespråkar omfattande statliga satsningar för att lösa angelägna ekonomiska och samhälleliga problem. Hennes idéer kring up…
Bokkapitel
Publiceringsdatum 2022-04-25
Covid och tilliten i Sverige
Sverige är ett av de länder i världen som har högst tillit. Hur har tilliten påverkats av pandemin? Nyligen arrangerade IFN ett policyseminarium om covid och tilliten i Sverige. Nu kan du se seminarie…
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-02-22
IFN-forskare
Beteendeeffekter av hälsorisker och policies under epidemier
COVID-19-pandemin påvisade brister i epidemiologiska standardmodellers förmåga att med precision forutspå virusspridning. Detta undergrävde i sin tur möjligheten att genomföra tillförlitliga policyana…
Forskningsprojekt
Daniel Waldenström en av ledamöterna i Kulturkanonens expertgrupp för samhälle
Daniel Waldenström har utsetts att ingå i en av de två expertgrupper som Kommittén En kulturkanon för Sverige (2023:02) har beslutat om. Daniel ingår i Expertgruppen för samhälle som omfattar följande…
Nyhet
Publiceringsdatum 2025-01-31
IFN-forskare
Staten och kapitalet
Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, omnämns i en krönika i Dagens Arena
Pressklipp
Publiceringsdatum 2021-03-22
Hur många robotar krävs för att byta en glödlampa?
Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson, IFN, omnämns i en ledare om AI och framtidens arbetsmarknad i Södermanlands Nyheter.
Pressklipp
Publiceringsdatum 2022-02-08
Automation, Work and Productivity: The Role of Firm Heterogeneity
Studien undersöker hur automatisering baserad på AI påverkar företag. Såväl ledar- som följarföretag har ökat sin produktivitet, men endast följarföretagen har ökat antalet anställda i yrken som är nä…
Working Paper
Publiceringsdatum 2021-02-11
Political Failure: A Missing Piece in Innovation Policy Analysis
Innovationer har stor betydelse för ekonomisk tillväxt. Det finns en omfattande forskning om offentliga åtgärder som syftar till att öka mängden forskning och utveckling. Emellertid förbiser de flesta…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2023-08-25
Anticipation of COVID-19 Vaccines Reduces Willingness to Socially Distance
När spridningen av covid-19 når nya höjder vädjar myndigheter till ökad social distansering. Samtidigt sprids hoppfull information om de nya covid-19-vaccinen av medier och myndigheter. Vi finner att…
Tidskriftsartikel
Publiceringsdatum 2021-09-27
Ny SNS-rapport: Resultat och betygsättning i gymnasiefriskolor
Karin Edmark och Lovisa Persson, båda affilierade forskare till IFN, skriver i en ny SNS-rapport om resultat och betygsättning i gymnasieskolor.
Nyhet
Publiceringsdatum 2022-09-26
Rapport skriven av forskare på IFN bakom debattartikel av utbildningsministern
Utbildningsminister Mats Persson (L) skriver i Svenska Dagbladet att "Administrationen behöver minska för att ge plats åt universitetens kärnuppdrag" och hänvisar till en rapport författad av Anders…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-04-02
Magnus Henrekson leder ny utredning som ska stoppa betygsinflation
Efter rapporter om utbredda problem med glädjebetyg tillsätter regeringen nu en utredning som ska se över hur betygssystemet kan förändras. Till utredare har regeringen utsett Magnus Henrekson, forska…
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-06-22
Fullsatt debatt om kundskolan
Björn Tyrefors, forskare vid IFN, som har debatterat kring den svenska betygsinflationen och systemorättvisan i många år, deltog i Sveriges Lärares debatt i Almedalen om kundskolan.
Nyhet
Publiceringsdatum 2023-06-28