Clemens Fuest förklarade att även ekonomiska kriser samt vissa icke-ekonomiska faktorer, exempelvis brist på förtroende, bidragit till att populismen växt. För att tygla denna utveckling, hävdade han, måste vi bejaka politiska meningsskiljaktigheter. Han efterfrågade en faktabaserad debatt och förklarade att ”för mycket konsensus kan slå tillbaka”.
Panelen från vänster: Clemens Fuest, Cecilia Garme (moderator), Karolina Ekholm, Alice Teodorescu och Assar Lindbeck. Foto: Karl Gabor.
”Politikerna måste erkänna att politiska beslut och den ekonomiska utvecklingen skapar vinnare och förlorare; och att förlorarna har rätt att vara missnöjda, men inte har rätt till gottgörelse”, sa Clemens Fuest. Han förklarade att välfärdsstater i dessa lägen bör erbjuda skydd för de som befinner sig på förlorarnas sida.
Clemens Fuest sa att regeringar bör avstå från att använda folkomröstningar som ett instrument i den politiska maktkampen. ”Folkomröstningar ska kunna användas för politiska initiativ som kommer från befolkningen och deras roll bör definieras tydligt i författningen."
Assar Lindbeck, professor IFN och Stockholms universitet förklarade: "Jag har problem med begreppet populism - i dag är det till och med populistiskt att tala om populism." Han ställde frågan vem som är populist. Är det den som säger att massinvandringen av låginkomsttagare skapar allvarliga problem i våra bostadsområden? Eller är det populistiskt att säga att alla är välkomna till Sverige? Är det den som erkänner problemet eller den som skyler över? Foto: Karl Gabor.
Alice Teodorescu, politisk chefredaktör på Göteborgs-Posten sa: "I rapporten sägs det att populister ställer de rätta frågorna, men har fel svar. Detta är problemet i Sverige. Ett parti [Sverigedemokraterna] har ibland tagit upp de rätta frågorna och med detta har övriga parter ansett sig förhindrade att ta itu med problemen. Så skapades ett utrymme för dem att ställa frågor men ingen tvingade dem att ge svar." Foto: Karl Gabor.
Karolina Ekholm, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, menade: "En tanke i rapporten som tilltalar mig är att den finansiella krisen, och hur det hanterades, kan ha givit näring åt populism. Eftersom eliten, som föreföll vara ansvarig för krisen, tycktes gå igenom den relativt oskadd medan vanliga människor upplevde svåra tider." Foto: Karl Gabor.
Seminariet om populism i den ekonomiska politiken var välbesökt. Foto: Karl Gabor.