Hyrbara elsparkcyklar har förändrat hur människor färdas i städer, men har också väckt frågor om trafiksäkerhet. Vi visar att introduktionen av elsparkcyklar i svenska kommuner gav en liten ökning av det totala antalet trafikolyckor, som dock ser ut att avta med tiden. Olycksökningen förklaras helt av olyckor som involverar bilister.
Hösten 2018 dök ett nytt transportsätt upp i Stockholm, Göteborg och Malmö: Elsparkcyklar som kunde hyras för korta resor med hjälp av mobiltelefonen. Mellan 2019 och 2021 introducerades dessa fordon i ytterligare 13 svenska kommuner. Det dröjde inte länge innan olyckor som involverade de nya fordonen rapporterades, vilket ledde till en debatt om trafiksäkerhet.
Nya fordon i trafikmiljön
Eftersom elsparkcyklar var mycket sällsynta i svenska städer före 2018, var det föga förvånande att olyckor med elsparkcyklar ökade när antalet fordon steg. Men det faktum att olyckor med elsparkcyklar blev vanligare betyder inte att det totala antalet trafikolyckor ökade i samma omfattning – eller ens överhuvudtaget. Om resor med elsparkcykel till viss del har ersatt transporter med bil, cykel eller till fots, är det tänkbart att ökningen av olyckor med elsparkcyklar har skett samtidigt som andra olyckor har minskat.
Fler olyckor första kvartalet
Eftersom elsparkcyklarna dök upp vid olika tidpunkter i olika kommuner kan vi använda kommuner som ännu inte hade fordonen som kontrollgrupp. Då alla trafikolyckor som leder till personskada måste rapporteras, kan vi kombinera tidpunkten för elsparkcyklarnas utplacering med detaljerade data över olika typer av trafikolyckor.
Vår analys av trafikolyckor under perioden 2019–2022 resulterar i tre slutsatser. För det första ökar antalet olyckor med elsparkcyklar med ungefär sex olyckor per 100 000 invånare under första kvartalet efter introduktionen av elsparkcyklar, men effekten tycks avta under de kommande nio kvartalen. För det andra är ökningen av olyckor med elsparkcyklar inte kopplad till fler olyckor med fotgängare eller cyklister. Den består i stället enbart av olyckor som involverar bilar. Slutligen är ökningen koncentrerad till Stockholm, Göteborg och Malmö, dvs storstäder med komplex trafikmiljö.
Inlärningskurva
Resultaten tyder på att det finns en inlärningskurva där trafikaktörer gradvis anpassar sig till det nya transportmedlet. Det går att använda elsparkcyklar i trafiken utan att långsiktigt öka olycksfrekvensen, men det finns behov av tydliga regelverk och säkerhetsåtgärder för att minimera risker vid fordonens introduktion.