Denna studie visar att barn vars förälder dömts till fängelse klarar sig sämre i skolan och har en ökad risk för egen kriminalitet i tonåren. Som unga vuxna har de också svårare att etablera sig på arbetsmarknaden.
Varje år har omkring 8 000 barn och ungdomar i Sverige minst en förälder som sitter i fängelse. Denna studie följer 15 000 barn vars förälder åtalades och dömdes till fängelsestraff mellan 1997 och 2004. Majoriteten av föräldrarna var åtalade för brott som kan leda till fängelse, men där påföljden varierade.
Studien jämför dessa barn med cirka 45 000 barn vars föräldrar dömdes för samma typ av brott, men där straffet inte blev fängelse. Den avgörande skillnaden är alltså inte brottet i sig, utan huruvida påföljden blev fängelse eller inte.
Lägre sysselsättning och inkomster
Vi använder data från Brottsförebyggande rådet och SCB för att följa barn som var mellan 11 och 14 år vid tidpunkten för förälderns fängelsedom. Resultaten visar att barn vars föräldrar dömdes till fängelse löpte större risk att själva bli kriminella i tonåren och var mindre benägna att ta studenten jämfört med barn vars föräldrar inte fick fängelsestraff. Vid 25 års ålder var både sysselsättning och inkomster lägre bland de barn som haft en förälder i fängelse.
Sämre för utsatta grupper
Studien visar också att barn från socioekonomiskt utsatta familjer drabbades särskilt hårt, medan barn från något mindre utsatta familjer inte påverkades i samma utsträckning. Resultaten tyder på att barn som redan lever under svåra förhållanden kan vara särskilt känsliga för det trauma det innebär att ha en förälder i fängelse.