Under det senaste århundradet har en stor del av världens befolkning levt under någon form av socialism. Vi undersöker hur en socialistisk ekonomi påverkar landets tillväxttakt. I genomsnitt faller tillväxttakten med 2 till 2,5 procentenheter i socialistiska ekonomier jämfört med icke-socialistiska.
Socialistiska ekonomier kännetecknas av att staten äger en stor del av produktionsmedlen och att viktiga ekonomiska beslut om produktion och konsumtion fattas av staten snarare än genom marknadsinteraktion mellan konsumenter och privata företag. 1980 var socialismen som mest utbredd. Detta år levde cirka 1,5 miljarder av världens dåvarande befolkning på 4,4 miljarder i socialistiska länder.
Brister i kunskap och drivkrafter
Ekonomer har länge varit skeptiska till olika typer socialistiska ekonomiska system. Kritiken brukar betona bristen på incitament för arbete och investeringar samt avsaknaden av fri prisbildning som särskilt problematiska aspekter. Utanför nationalekonomins huvudfåra har den österrikiska skolan utvecklat en kompletterande kritik mot den centralplanering som är intimt förknippad med socialismen. Huvudproblemet anses vara det slöseri med kunskap och kreativitet som uppstår till följd av socialismens centraliserade beslutsfattande.
Trots ett omfattande teoretiserande har relativt få studier systematiskt undersökt hur socialism påverkar länders ekonomiska utveckling, delvis på grund av bristen på ekonomiska data från socialistiska ekonomier.
22 utvecklingsländer under luppen
Vi undersöker socialismens effekter genom att jämföra socialistiska länder med icke-socialistiska grannländer och genom att använda nya och förbättrade data som täcker en ofta förbisedd grupp länder: 22 utvecklingsländer som efter att ha vunnit självständighet från sina kolonialmakter blev socialistiska vid olika tillfällen och behöll socialismen under olika lång tid.
Vi definierar ett land som socialistiskt om dess regering identifierar landet som sådant och om landet styrs som en planekonomi. Genom att välja jämförelseländer som tidigare har haft en snarlik ekonomisk utveckling kan vi beräkna effekten av socialism på ett lands ekonomiska tillväxt.
Lägre tillväxttakt med socialism
Våra resultat visar att utvecklingsländer som övergår till socialism i genomsnitt förlorar cirka 2–2,5 procentenheters årlig tillväxttakt jämfört med liknande länder som inte inför socialism. Ett antal tester tyder på att dessa resultat är kausala, det är alltså sannolikt socialismen som orsakar den försämrade ekonomiska utvecklingen.
Storleksmässigt är effekten snarlik den som upplevdes av länder i Central- och Östeuropa som tvingades införa socialism efter andra världskriget. Många av de länder vi studerar är socialistiska endast under ett eller två decennier, men detta är tillräckligt för att halka efter rejält i levnadsstandard jämfört med icke-socialistiska länder.