Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 1498

Individualism and Working from Home

Individualism påverkar distansarbete

Working Paper
Referens
Bietenbeck, Jan, Natalie Irmert och Therese Nilsson (2024). ”Individualism and Working from Home”. IFN Working Paper nr 1498. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Jan Bietenbeck, Natalie Irmert, Therese Nilsson

Individualism speglar i vilken utsträckning människor prioriterar personlig frihet, autonomi och självständighet framför gruppintressen. Denna studie finner att individualism kan förklara skillnader i omfattningen av distansarbete mellan olika länder. 

Den snabba anpassningen till distansarbete är en av de mest anmärkningsvärda förändringarna i arbetslivet under de senaste åren. Trots att skiftet till mer distansarbete är ett globalt fenomen finns det betydande variation i hur mycket arbete som sker på distans mellan olika länder. Det är relevant att förstå orsakerna till dessa skillnader, inte minst då distansarbete förväntas ha konsekvenser för produktivitet och löneskillnader.  

Kombination av enkätdata från olika länder
Denna studie använder enkätdata från USA och Europa med information om i vilken utsträckning individer arbetar hemifrån, samt individernas och deras föräldrars födelseland. För att mäta individualism använder vi ett index. Studien begränsas till första- och andragenerationens invandrare och varje individ tillskrivs graden av individualism i deras (föräldrars) ursprungsland. Detta baseras på idén att migranter lämnar sina ursprungliga institutionella och ekonomiska sammanhang bakom sig, men behåller sin inhemska kultur, som de också överför till sina barn. Analysen jämför förekomsten och graden av distansarbete bland invandrare som lever och verkar i samma land eller delstat, men som har olika nivå av individualism i ursprungslandet.

Individualism påverkar distansarbete
Resultaten visar att kulturellt överförd individualism signifikant ökar sannolikheten och omfattningen av distansarbete. Effekterna är ekonomiskt meningsfulla: om invandrare från Spanien i USA vore lika individualistiska som människor i genomsnitt är i USA, skulle de vara ungefär 13 procentenheter mer benägna att arbeta hemifrån. Vi undersöker vidare möjliga mekanismer bakom sambandet mellan individualism och distansarbete. Analysen visar att utbildning är en möjlig kanal, men också att invandrare från länder med högre individualism är mer benägna att arbeta i yrken som möjliggör distansarbete.

Starkare belägg
Studien bidrar till den växande forskningslitteraturen om hemarbete. Sammantaget stärker studien beläggen för att individualism är en viktig faktor bakom skillnader i distansarbete och presenterar möjliga förklaringar till varför skillnader uppstår.