Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 1495

Partial Retirement and Labor Supply: Evidence from Swedish Collective Bargaining Agreements

Delpension i tjänstepensionen minskar arbetsutbudet

Working Paper
Referens
Bustos, Emil (2024). ”Partial Retirement and Labor Supply: Evidence from Swedish Collective Bargaining Agreements”. IFN Working Paper nr 1495. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Emil Bustos

En åldrande befolkning sätter press på pensionssystemen i rika länder. Denna studie använder svenska data för att visa att de som har delpension i tjänstepensionen minskar sitt arbetsutbud. Delpensionen påverkar dock inte den disponibla inkomsten, eftersom arbetstagare kompenserar minskade arbetsinkomster med ökad pension.

En åldrande befolkning sätter press på pensionssystemen globalt, och i många utvecklade ekonomier förväntas antalet personer som är 65 år och äldre i förhållande till dem i arbetsför ålder fördubblas. Regeringar uppmuntrar därför arbetstagare att jobba mer och gå i pension senare. Delpension är ett populärt verktyg för att nå detta mål. Denna gör det möjligt för arbetstagare att ta ut vissa pensionsförmåner samtidigt som de arbetar deltid.

Tidigare forskning visar att delpensionens effekter på arbetsutbudet är oklara. Denna uppsats undersöker hur delpension påverkar arbetsutbudet med hjälp av kvasiexperimentella data från Sverige.

Reform av delpension i tjänstepensionen
Under 2013 kom svenska fackföreningar och arbetsgivarorganisationer inom tillverkningsindustrin överens om att låta arbetstagare som fyllt 60 år gå ner i arbetstid och ta ut tjänstepension, i syfte att främja flexibilitet och ett längre arbetsliv. Denna studie jämför arbetsutbudet för arbetstagare som var berättigade till delpension 2013 med yngre kohorter som inte kunde utnyttja denna möjlighet. Analysen bygger på matchade data om arbetsgivare och arbetstagare samt uppgifter i kollektivavtal.

Ingen förändring i disponibel inkomst
Jag finner att arbetstagare med tillgång till delpension minskar sitt arbetsutbud. De som omfattas av delpension har omkring 5 procentenheter högre sannolikhet att gå i delpension, jämfört med dem som inte omfattas. Men sannolikheten att arbeta över huvud taget minskar med ungefär 10 procentenheter och arbetsinkomsterna minskar med runt 50 000 kronor per år. Arbetstagarna kompenserar emellertid inkomstbortfallet med ökade pensionsförmåner, varför ingen betydande effekt på den disponibla inkomsten uppkommer.

Ekonomiska incitament spelar roll
Mina resultat ligger i linje med viss enkätbaserad forskning från andra länder som tyder på att ekonomiska incitament påverkar beslut om delpension. Genom att fokusera på den svenska kontexten bidrar min studie till förståelsen av pensionsreformer och ekonomiska incitament i Sverige.