Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 1467

Wind Power and the Cost of Local Compensation Schemes: A Swedish Revenue Sharing Policy Simulation

Hur kan vi skapa lokal acceptans för vindkraft?

Working Paper
Referens
Lundin, Erik (2023). ”Wind Power and the Cost of Local Compensation Schemes: A Swedish Revenue Sharing Policy Simulation”. IFN Working Paper nr 1467. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Erik Lundin

Lokalt motstånd mot vindkraft är en central utmaning för energiomställningen. Ett sätt att hantera detta är att ge ekonomisk kompensation till närboende till vindkraftverk. Denna studie analyserar ett antal olika modeller för intäktsdelning, med fokus på de ekonomiska konsekvenserna för vindkraftsägarna.   

Lokalt motstånd mot vindkraft kan vara en hämsko för energiomställningen. Det är svårt att på förhand veta hur stor kompensationen bör vara för att lokalbefolkningen ska bli positivt inställd till en närliggande vindkraftspark. Tidigare studier visar att gratis el kan vara tillräckligt för att uppnå lokal acceptans. Min modell utgår därför från antagandet att de som bor närmare minst två representativa vindkraftverk, som båda ligger på en distans närmare än sex gånger verkets totalhöjd (6H), ges rätt till en årlig intäktsdelning som motsvarar den uppskattade elkostnaden för en energieffektiv villa. Denna kostnad motsvarar en årlig konsumtion på 15 000 kWh/år, inklusive skatter men exklusive nätavgifter.

I några europeiska länder har det fram tills nyligen inte varit tillåtet att bygga vindkraft på avstånd kortare än 10H. I de flesta länder, inklusive Sverige, placeras dock ibland vindkraftverk så nära som 6H. Därför simulerar jag modellen utifrån maxavstånd som varierar mellan 6H och 10H. I huvudmodellen ges alla bostadshus inom 10H rätt till intäktsdelning, men ersättningen avtar linjärt efter 6H för att helt upphöra vid 10H.

Större kostnader i södra Sverige
Eftersom södra Sverige är mer tätbefolkat än norra, blir den genomsnittliga kostnaden för intäktsdelningen större för parker i syd, uttryckt i andel av parkens omsättning. I huvudmodellen överstiger kostnaden två procent av omsättningen för ungefär en tredjedel av alla vindkraftsprojekt i södra Sverige. Detta lyfter frågan om det vore nödvändigt att införa ett tak för hur stor andel av projektets intäkter som intäktsdelningen bör få ta i anspråk. I norra Sverige överstiger kostnaden för intäktsdelningen två procent av omsättningen endast för en obetydlig andel av projekten.

Viktiga överväganden vid val av modell
Beslutsfattare som ska utvärdera för- och nackdelar i olika kompensationsmodeller står inför viktiga överväganden. Vindkraftsägarna, och även vissa beslutsfattare, kan vilja uppnå lokal acceptans hos så många närboende som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Då kan en jämförelsevis låg ersättningsnivå, men med ett större upptagningsområde, framstå som attraktivt. Detta riskerar dock att de jämförelsevis få hushåll som bor närmast turbinerna inte får tillräcklig ersättning för att de ska vilja acceptera vindkraftsparken.

Erik Lundin

+46 (0)70 752 5847
erik.lundin@ifn.se