Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 1431

Innovation Begets Innovation and Concentration: The Case of Upstream Oil & Gas in the North Sea

Ökad användning av ny teknik kan leda till minskad konkurrens

Working Paper
Referens
Janssen, Aljoscha (2022). ”Innovation Begets Innovation and Concentration: The Case of Upstream Oil & Gas in the North Sea”. IFN Working Paper nr 1431. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Aljoscha Janssen

Denna uppsats visar att tillägnande av ny teknik för utvinning av olja leder till en mer koncentrerad oljemarknad. Dels växer de innovativa oljeproducenternas marknadsandel, dels koncentreras ägandet av oljefält till ett företag istället för flera. Detta kan få negativa effekter på konkurrensen.

Studien undersöker effekter av Enhanced Oil Recovery (EOR), vilket är en teknik för att kunna utvinna mer olja ur redan existerande oljefält. EOR säljs av specialiserade företag till de oljeproducenter som är villiga att investera. Det val som oljeproducenterna står inför vid investeringen gäller alltså inte huruvida man vill utveckla tekniken, utan endast huruvida man vill börja använda sig av den. Studiens resultat visar på negativa konkurrenseffekter till följd av investeringar i EOR. Samtidigt indikerar studien att den nya tekniken också leder till ökad produktion och ytterligare investeringar.

Mer koncentrerat ägande
Vanligtvis äger flera företag ett oljefält, men bara ett ansvarar för faktiska beslut kring verksamhet och investeringar. Studien visar att den nya tekniken leder till att ägandet koncentreras kring det ansvarande företaget. En orsak kan vara att företaget i fråga har större insyn i verksamhetens teknikanvändning. Ny teknik ökar det ansvarande företagets förväntningar på framtida intäkter mer än för de andra parterna, varför företaget väljer att köpa upp de andras andelar.

Mer koncentrerad marknad
Studien visar också att de ansvarande företag som tillgodogör sig EOR som följd ökar sina marknadsandelar. Samtidigt som dessa företag köper ut sina partners från gemensamma fält, återinvesterar de också de ökade intäkterna i nya fält och mer ny teknik.  Särskilt ökar investeringar i riskfyllda och mer komplexa projekt, där annan ny teknik är nödvändig. Detta kan tyda på att expertis inom EOR-teknik har skiftat företagens syn på risk. Vidare indikerar resultaten att know-how i tekniken har en effekt på marknadsstrukturen. I linje med detta visar studien också att tidigare tillägnande av EOR-teknik ökar sannolikheten att senare investera mer i just EOR.

Är sambandet kausalt?
Tidigare studier har till största delen fokuserat på konkurrensens effekt på innovation, och inte som här på det omvända sambandet. Dessutom finns skäl att tro att det är en viss typ av företag som väljer att investera i ny teknik, exempelvis kan de tänkas vara mer produktiva eller mer riskbenägna sedan tidigare. Studien hanterar dessa problem genom att använda sig av en oväntad policyförändring i Norge som aldrig skedde i Storbritannien.

Norges högsta domstol gjorde det år 1985 omöjligt för regeringen att retroaktivt ändra vissa villkor för olje- och gaslicenser. Detta minskade risken för investerare, vilket i sin tur gjorde generella teknikinvesteringar i norska fält mer lockande. Samtidigt är vissa fält av tekniska orsaker inte lämpliga för EOR. De företag som innan policyförändringen råkade äga fält där det var möjligt att installera EOR påverkades därmed i högre grad av den generella, oväntade investeringschocken. Genom att jämföra dessa företag i Norge och Storbritannien, kan studien identifiera den nya teknikens kausala effekt på marknadsstruktur, produktion och nya investeringar.